Najteži pacijenti ostali bez terapije

“Montefarm” nije odgovorio šta je razlog nestašice lijeka 5FU, koji koriste oboljeli od karcinoma želuca i debelog crijeva...
7983 pregleda 8 komentar(a)
KC će dobiti citostatik početkom naredne sedmice, tvrde u Montefarmu, Foto: Luka Zeković
KC će dobiti citostatik početkom naredne sedmice, tvrde u Montefarmu, Foto: Luka Zeković

Klinički centar (KC) ostao je bez citostatika 5-fluorouracil (5FU), koji se koristi za liječenje pacijenata oboljelih od nekih vrsta kancera.

Pacijenti tvrde da im je zbog nestašice tog lijeka odložena hemioterapija i da prekjuče nijesu mogli primiti potrebnu dozu lijeka.

Nikšićanin P.J. ispričao je “Vijestima” da član njegove porodice, koji se liječi od karcinoma želuca, nije mogao u srijedu da dobije terapiju iako je trebalo da je primi treći dan zaredom.

Kazao je da im je na Klinici za onkologiju KC-a rečeno da treći dan terapije nije sproveden zbog nedostatka citostatika i da se naredni ciklus hemioterapije zakazuje za 18. mart. Pacijentima su na Klinici kazali i da lijek 5FU treba da stigne za pet ili šest dana.

Iz KC su “Vijestima” odgovorili da im ovaj citostatik trenutno nedostaje, ali naglasili da je crnogorskim pacijentima dostupna najšira lista ljekova protiv malignih bolesti u regionu.

“Napominjemo da nabavka ljekova nije u nadležnosti KC-a, te samim tim na to ne možemo uticati”, piše u odgovoru institucije na čijem je čelu Jevto Eraković.

Iz apotekarske ustanove “Montefarm”, koja je zadužena za snabdijevanje bolnica ljekovima, rekli su “Vijestima” da se ovaj lijek nalazi na carini.

“Početkom sljedeće sedmice lijek će biti dostavljen i Kliničkom centru”, rekli su iz Montefarma. Međutim, nisu odgovorili šta je razlog njegove nestašice.

Ilustracija

Crnogorski zdravstveni sistem, prema nedavno objavljenoj listi Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (ECHI), u 2018. godini, napredovao je za dvije pozicije. Država se, kada je riječ o zdravstvenom sistemu, pozicionirala na 23. mjestu u konkurenciji od 35 evropskih zemalja. Od zemalja regiona, Srbija je, na primjer, na 18. poziciji, Hrvatska na 24, a Sjeverna Makedonija na 25. mjestu.

Izvještaj organizacije „Health Consumer Powerhouse“, između ostalog, pokazao je da je crnogorski sistem napredovao i zbog “dostupnosti savremene terapije za maligne bolesti”.

U izvještaju piše da su države, uključujući Crnu Goru i Srbiju, lani uložile velike napore da povećaju dostupnost novih ljekova prethodnih godina.

Terapija za onkološke pacijente značajno je proširena prije godinu i četiri mjeseca, kada je usvojena nova Osnovna lista ljekova.

KC je, na primjer, u aprilu prošle godine ostao bez citostatika “zometa”, koji koriste pacijenti oboljeli od karcinoma sa uznapredovalom bolešću. Iz “Montefarma” su tada saopštili da je u pitanju zastoj u proizvodnji, izazvan tehničkim problemima. Narednog mjeseca falio je “endoxan”, terapija za liječenje raka dojke i pluća, a kao zvaničan razlog nestašice “Montefarm” je naveo nedostatak sirovine kod proizvođača.

Bonus video: