Oglas trajao 24 sata: Državna firma sredila konkurs za 31 radnika?

ASK smatra ovakve konkurse potencijalno koruptivnim. Zbog incidenta na skijalištu, iz TC “Durmitor” obećali odgovore u ponedjeljak
11054 pregleda 3 komentar(a)
TC je vlasnik "Savinog kuka", Foto: Tcdurmitor.me
TC je vlasnik "Savinog kuka", Foto: Tcdurmitor.me

Državni Turistički centar “Durimitor” raspisao je sredinom decembra oglas za više od 30 radnih mjesta koji su trajali po svega jedan dan, što su u Agenciji za sprečavanje korupcije ocijenili potencijalno koruptivnim.

„Naime, u suštinskom smislu rok trajanja oglasa od jednog dana i u toku vikenda narušava princip ravnopravnosti, transparentnosti i konkurencije, može prouzrokovati diskriminaciju i zapošljavanje po povlašćenim uslovima, te nosi potencijalni rizik od korupcije“, stoji u dokumentu Agencije na čijem je čelu Sreten Radonjić.

TC “Durmitor”, čiji je vlasnik i osnivač državni Investiciono-razvojni fond, vlasnik je sportsko-turističkog kompleksa “Savin kuk” na Žabljaku.

Iz TC “Durmitor” su sinoć obećali da će na pitanja “Vijesti” zašto su konkursi trajali po 24 sata i da li su oni namješteni odgovoriti u ponedjeljak, navodeći da zbog incidenta na njihovom skijalištu nisu uspjeli da to urade na vrijeme.

Iz Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) kazali su da TC “Durmitor” nije poništio nijedan od spornih 10 oglasa za 31 slobodno radno mjesto. “Sva slobodna radna mjesta su oglašena 12. 12. 2018. godine i nijedan oglas nije poništen. Svi pomenuti oglasi su trajali jedan dan”, kazala je “Vijestima” pomoćnica direktora ZZZ u Sektoru za poslove zapošljavanja Sanja Rabrenović.

Turistički centar je tog dana, prema podacima ZZZ, tražio osam pomoćnih radnika na žičari/ski-liftu, osam konobara i po jednog vozača i radnika na rampi na određeno, a za sezonski rad dva spasioca na skijalištu, po tri redara, šankera i pomoćna šankera i po jednog glavnog i pomoćnog kuvara.

Inače, Agencija je utvrdila da su oglasi za gotovo 70 radnih mjesta koje su raspisale državne i opštinske institucije prošle godine trajale po svega jedan dan.

Agencija je institucijama kod kojih je utvrdila postojanje ugrožavanje javnog interesa dala ukupno 60 preporuka, među kojima su i to da prilikom raspisivanja budućih oglasa omoguće dovoljan broj dana kandidatima za prijavu za oglas i prikupljanje neophodne dokumentacije tako da oglašavanje po pravilu ne traje kraće od osam dana i da o svim budućim procedurama obavještavaju tu instituciju. U analizi prošlogodišnjeg stanja u ovoj oblasti, Agencija je utvrdila da su četiri institucije u januaru raspisale oglase za 12 slobodnih radnih mjesta u trajanju od jednog dana, u junu pet institucija za šest mjesta, u julu dvije institucije za dva radna mjesta, u avgustu jedna institucija za dva mjesta, u septembru dvije institucije za 10 radnih mjesta a u decembru jedna institucija za 31 radno mjesto. Po jedna institucija je u februaru, aprilu, maju i oktobru raspisala jednodnevni oglas za po jedno radno mjesto.

ASK: 2017. oglasi za 714 radnih mjesta bili sporni

Od ukupno 17 institucija za koje je Agencija utvrdila da su prošle godine raspisivale sporne oglase, tri nisu dostavile tražene izvještaje a za još jednu nije istekao rok za dostavljanje.

Te tri institucije su nikšićka Osnovna škola „Dušan Bojović“, ulcinjski Dnevni centar „Sirena“ i „Komunalno“ iz Andrijevice.

Agencije je protiv njih inicirala pokretanje postupka zbog kršenja Zakona o sprečavanju korupcije, zbog čega im slijedi novčana kazna od 10.000 do 20.000 eura.

U analizi Agencije ističe se da je situacija prošle godine bila mnogo bolja od one 2017, kada je za čak 714 radnih mjesta u državnim i lokalnim institucijama oglasi trajali ili jedan dan ili bili oglašeni u danima vikenda.

Bonus video: