Media centar: Ministarstvo pogoršava zakonska rješenja u oblasti medija

Ministarstvu kulture je, ocjenjuju u Media centru, cilj još veća partijska kontrola institucija
1188 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada Radio-televizije Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Zgrada Radio-televizije Crne Gore, Foto: Luka Zeković

Media centar je dostavio Ministarstvu kulture predlog amandmana na Nacrt Zakona izmjenama i dopunama zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG i predloge u vezi sa Zakonom o elektronskim medijima. Amandmane je podržao Centar za građansko obrazovanje.

Odbijanjem da prihvati ove predložene amandmane, Ministarstvo kulture daje do znanja javnosti da nema namjeru da poboljša zakonska rješenja i ojača samostalnost RTCG i regulatorne agencije u oblasti elektronskih medija, već da im je isključivo cilj još veća partijska kontrola institucija, navodi se u saopštenju koje potpisuju predsjednik Skupštine Media centra Dragoljub Vuković i direktor Media centra Goran Đurović.

Kako navode iz Media centra, u obrazloženju Nacrta Zakona o RTCG, koji je predmet javne rasprave, kao razlozi za donošenje propisa nevodi se “dodatno snaženje mehanizama političko-institucionalne nezavisnosti javne radiodifuzije u skladu sa međunarodnim standardima i komparativnom praksom ove oblasti.”

"Upravo je proces imenovanja članova Savjeta RTCG, umjesto dodatnog snaženja, u Nacrtu Zakona okrenut u potpuno suprotnom pravcu koji podrazumijeva odlučujuću ulogu Skupštine Crne Gore, odnosno političkih partija. Umjesto smanjenja uticaja političkih partija i njihovog izmještanja iz procesa imenovanja Savjeta RTCG, njima se daje odlučujuća funkcija. Ukoliko bude usvojen ovakav tekst zakona, buduće ključno upravljačko tijelo (Savjet RTCG) zavisiće isključivo od većine u Skupštini Crne Gore. Direktan uticaj političkih partija na izbor Savjeta RTCG podrazumijeva da će u Savjetu RTCG biti eksponenti političkih subjekata koji će slijediti interese onih koji su ih postavili (birali) na ta mjesta. Ovakav koncept izbora članova Savjeta RTCG ostavlja mogućnost političkog dogovora oko izbora generalnog direktora a onda i direktora organizacionih jedinica (Radija, Televizije, Portala), urednika, itd", stoji u saopštenju Media centra.

Koncept koji Ministarstvo kulture predlaže u Nacrtu Zakona, smatraju u Media centru, potpuno urušava institucionalnu nezavisnost javnog servisa jer predviđa da nadležni odbor u Skupštini bira članove Savjeta na osnovu intervjua i mišljenja Agencije za elektronske medije.

"Media centar je dostavio radnoj grupi Minstarstva kulture još početkom aprila 2018. godine predlog amandmana kojima se može povećati upravljačka i finansijska samostalnost u radu RTCG. Media centar predlaže da isključivo ovlašćeni predlagači članova Savjeta RTCG koji ispunjavaju znatno strožije kriterijume u odnosu na sadašnje, donose odluku o svojim predstavnicima bez bilo kakvog uticaja političkih partija u Skupštini. Ministarstvo kulture nije prihvatilo predlog Media centra da se kompletan proces imenovanja članova Savjeta RTCG izmjesti iz Skupštine Crne Gore u Agenciju za elektronske medije kako bi se onemogućio uticaj na izbor članova Savjeta RTCG. Takođe, Media centar predlaže da postupak razrješenja člana Savjeta može pokrenuti isključivo Savjet RTCG kako bi dodatno zaštitili ovo tjelo od uticaja političkih partija. Iskustva sa nezakonitim djelovanjem poslanika u Skupštini Crne Gore u odnosu na članove Savjeta RTCG uticala su na predlog ovog rješenja. Takođe, Ministarstvo kulture i radna grupa nisu prihvatili do ovog trenutka predlog da se broj članova Savjeta RTCG poveća kako bi se poboljšala reprezentativnost interesa javnosti i omogućilo da i nacionalna vijeća manjinskih naroda imaju svog predstavnika u Savjetu RTCG", navode iz Media centra.

U cilju otklanjanja prostora za manipuacije, kako su kazali, Media centar je predložio da se uvedu dodatni kriterijumi za NVO koje učestvuju u procesu predlaganja kandidata za članove Savjeta RTCG.

"NVO koje mogu da predlažu kandidate treba da u prethodne tri godine prije objavljivanja javnog poziva za podnošenje predloga za imenovanje Savjeta imaju godišnji budžet ne manji od 3000 eura na godišnjem nivou i da u prethodne tri godine prije objavljivanja javnog poziva za podnošenje predloga za imenovanje Savjeta nisu ostvarila prihod iz sredstava lokalne samouprave ili državnog budžeta po osnovu projekata, donacija, direktnih uplata ili drugom osnovu, u iznosu preko 50% svog godišnjeg budžeta", stoji u saopštenju.

Media centar je, dodaju, Ministarstvu kulture uputio predloge u sklopu izrade izmjena Zakona o elektronskim medijima. Ključni predlozi odnose se na preciziranje kriterijuma za izbor članova Savjeta Agencije za elektronske medije (AEM), na povećanje zaštite procesa imenovanja članova Savjeta od uticaja političkih partija u Skupštini. Takođe, Media centar predlaže da se poveća stepen zaštite članova Savjeta AEM na način da isključivo ovo tijelo može pokrenuti postupak razrješenja svog člana.

"Media centar predlaže i da se odobrenje za emitovanje daje onim emiterima koji u programskoj osnovi koju prilažu u postupku registracije predviđaju proizvodnju najmanje 20% sopstvenog programskog sadržaja. Ovim se želi ostvariti veći javni interes za građane jer sopstvena produkcija treba biti vezana za informativni program i sadržaje iz oblasti kulture, obrazovanja itd. Uvođenjem minimalnog procenta sopstvene produkcije osigurava se da odobrenje za emitovanje mogu imati samo održivi pružaoci AVM usluga koji mogu dati doprinos boljem informisanju građana i ostvarenju medijskog pluralizma. Ovim se takođe sprečava nelojalna konkurencija i mogućnost da mediji koji skoro da i nemaju sopstvenu produkciju i zaposlene ostvaruju prihode od marketinga zahvaljujući sadržajima upitnog kvaliteta koji se preuzima od matičnih kuća iz inostranstva", saopštili su.

Predlozi Media centra su, kako navode, usmjereni i na poboljšanje finansijske i upravljačke samostalnosti lokalnih javnih emitera.

"Predlažemo da se Zakonom o elektronskim medijima stvori obaveza da opštine koje žele da imaju javnog emitera svojim statutom moraju propisati minimalan procenat godišnjeg budžeta opštine koji se usmjerava za finansiranje javnog emitera. Takođe, članovi Savjeta lokalnog emitera ne mogu biti predsatvnici državnih i lokalnih institucija (ustanova) jer se preko njih posredno vrši uticaj na rad javnog lokalnog emitera", navode iz Media centra.

Media centar je, ističu, predložio i novu proceduru za finansiranje projekata medija iz Fonda za podsticaj medijskog pluralizma, u želji da novac bude dodijeljen isključivo emiterima koji imaju značajnu sopstvenu produkciju u oblastima koje su od javnog interesa.

"Odbijanjem da prihvati predložene amandmane, Ministarstvo kulture daje do znanja javnosti da nema namjeru da poboljša zakonska rješenja i ojača samostalnost RTCG i regulatorne agencije u oblasti elektronskih medija već da im je isključivo cilj još veća partijska kontrola institucija", zaključuje se u saopštenju koje potpisuju Vuković i Đurović.

Bonus video: