Herceg Novi: Kultura, a ne zastave čini identitet zemlje

Učestvovali ansambli iz pet zemalja
587 pregleda 1 komentar(a)
Sa sinoćne manifestacije, Foto: Slavica Kosić
Sa sinoćne manifestacije, Foto: Slavica Kosić

Velikim koncertom pod nazivom “Ima jedan grad na moru”, u čast legendarne klape “Bokelji “, sinoć su u Dvorani Park završeni trodnevni Međunarodni susreti duvačkih i mažoret ansambala na kojima se okupilo 350 učesnika.

Na prvom Međunarodnom susretu duvačkih i mažoret ansambala učestvovali su ansambli iz Tomislavgrada u BiH, Gradska muzika Budva, Gradska muzika Metković (HRV), Modni klub “Modest” (CG), Glazbeno prosvjetno društvo Tivat, Mestna godba Novo mesto (SLO), Stolačke mažoretkinje i Gradski orkestar Stolac (BiH), Gradska muzika i KUD Incel iz Njemačke , kao i domaćin Gradska muzika i mažoretke Herceg Novi, te Mjesna muzika Đenović, koja je samo dan prije obilježila veliki jubilej – 100 godina postojanja i neprekidnog rada.

Sa susreta duvača i mažoretki

Završnica manifestacije, veliki zajednički koncert orkestara iz Novog mesta Tivta i Herceg Novog, sinoć je oduševio publiku u Dvorani Park. Pod nazivom "Ima jedan grad na moru", popularnom pjesmom o Herceg Novom koju je prije 38 godina otpjavala čuvena klapa Bokelji, Gradska muzika se prisjetila velikana koji su stvarali u ovom gradu i koji su o njemu ispjevali najljepše stihove. Stihove je napisao i komponovao pokojni Duško Seferović, a u izvođenju klape Bokelji postali su svojevrsna himna grada pod Orjenom .

Na sinoćnjem koncertu pjesmu je otpjavala ženska klapa "Kaldana".

Profesor Lazar Seferović jedini živi član klape Bokelji , zahvalio se kapelnici Valntini Kulinovic i Gradskoj muzici, uz poruku da je Gradska muzika simbol ljubavi i razumijevnja i da taj brend treba sačuvati od politike. "Kultura a ne zastave čini identitet jedne zemlje". zaključio je profesor Seferović.

Tradicija stara preko vijek

"Herceg Novi ima bogatstvo kojim se ne mogu pohvaliti ni mnogo veći gradovi od našeg: dva orkestra sa impresivnom tradicijom – Gradsku muziku koja traje već preko 130 godina i Mjesnu muziku Đenović koja ove godine slavi pun vijek postojanja i neprekidnog rada. Zato ne čudi što je upravo u Herceg Novom rođena i ostvarena ideja o organizaciji ovog Susreta“, kazao je predsjednik Opštine Stevan Katić prilikom otvaranja manifestacije.

Bonus video: