Bošković: Predlogom zakona, obavezno je učešće pripadnika VCG na svim zakonskim aktivnostima u inostranstvu

Ministar odbrane, Predrag Bošković, kazao je da je razlog za donošenjem ovog zakona potreba daljeg unaprjeđivanja sposobnosti VCG da ispunjava obaveze koje proističu iz temeljnih NATO sporazuma i usklađivanja važećeg zakona sa Zakonom o zaštiti i spašavanju
483 pregleda 0 komentar(a)
Bošković u Skupštini, Foto: Skupština Crne Gore
Bošković u Skupštini, Foto: Skupština Crne Gore

Skupština Crne Gore završila je danas raspravu o Predlogu zakona kojim se propisuje obaveznost učešća pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) u međunarodnim snagama u inostranstvu, o čemu će se glasati naknadno.

Za usvajanje Predoga zakona o upotrebi jedinica VCG u međunarodnim snagama i učešću pripadnika civilne zaštite, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu, u prvom glasanju potrebna je dvotrećinska većina, a ako ne bude usvojen, nakon tri mjeseca glasa se apsolutnom većinom.

Ministar odbrane, Predrag Bošković, kazao je da je razlog za donošenjem ovog zakona potreba daljeg unaprjeđivanja sposobnosti VCG da ispunjava obaveze koje proističu iz temeljnih NATO sporazuma i usklađivanja važećeg zakona sa Zakonom o zaštiti i spašavanju.

Kako je istakao, veoma složenim i obimnim poslovima zaštite i spašavanja ne bave se samo jedinice civilne zaštite već i druge, pa je bilo neophodno da se Predlogom ovog zakona pruži mogućnost dalje profesionalne afirmacije svih jedinica zaštite i spašavanja kroz učešće njihovih pripadnika u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu.

„Na ovaj način pripadnicima VCG omogućava se dalji profesionalni razvoj i razmjena iskustava putem učešća na vojnim vježbama zajedno sa pripadnicima vojski partnerskih država“, rekao je Bošković.

On je kazao da se Predlogom zakona, kao veoma značajna novina, propisuje obaveznost učešća pripadnika VCG na svim zakonom propisanim aktivnostima u inostranstvu.

Kako je pojasnio pojasnio, važećim zakonom obaveza učešća u međunarodnim snagama pripadnika VCG odnosila se samo na aktivnosti odbrane države saveznice u smislu člana 8. Sjevernoatlantskog ugovora.

„Izuzetak od obaveze učešća u međunarodnim snagama propisan je za pripadnice VCG za vrijeme trudnoće, dok pripadnice koje imaju dijete mlađe od tri godine, samohrani roditelj, pripadnik VCG koji ima dijete mlađe od sedam godina ili sa težim smetnjama u razvoju učestvuju samo na osnovu pisanog pristanka“, naveo je Bošković.

Prema njegovim riječima, propisivanjem obaveznosti učešća pripadnika VCG u međunarodnim stranama u inostranstvu omogućava se upućivanje kompletnog sastava formacijske jedinice Vojske koja je deklarisana za međunarodne aktivnosti i sertifikovana od NATO.

„Ovim se obezbjeđuje da svi pripadnici ove jedinice istovremeno izvršavaju zadatak, jer jedino kompletna i kompaktna jedinica može izvršiti namjenski zadatak u međunarodnim snagama“, dodao je Bošković.

Učešće u međunarodnim snagama na osnovu dobrovoljnosti, kako je rekao, prouzrokovalo bi česte zamjene pripadnika VCG iz jedne jedinice u drugu, što bi dovelo do gubitka NATO sertifikata koji važi samo za kompletan sastav jedinice.

Pripadnike VCG i lica u rezervnom sastavku koja se upućuju u međunarodnim snagama u inostranstvo određivaće ministar odbrane na predlog načelnika Generalštaba VCG.

Bošković je rekao da se članom 8. propisuje da u međunarodnim snagama, odnosno mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvo mogu uputiti samo pripremljene, zdravstveno sposobne, obučene i opremljene jedinice, odnosno pripadnici Vojske i civilne zaštite i zaposleni u drugim državnim organima.

„Ukidanjem dobrovoljnosti za učešće pripadnici VCG neće zaključivati ugovor o pravima i obavezama učešća u međunarodnim snagama, jer je to uređeno propisima u oblasti odbrane“, pojasnio je Bošković.

On je saopštio da se Predlogom zakona propisuje novčana nadoknada za oštećenje organizma, odnosno slučaj smrti pripadnika VCG za vrijeme učešća u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostrnstvu, o čemu odlučuje Minstarstvo odbrane.

Bošković je rekao da će visinu iznosa ovih naknada propisati Vlada, a novac za sprovođenje ovog zakona obezbijeđen je u budžetu Crne Gore.

Bonus video: