TIKA podržava novi projekat: Oživjeti Staru varoš i napraviti novi most

Gradonačelnik Vuković susreo se u Ankari sa zvaničnicima agencije TIKA
1055 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka u Ankari, Foto: PG biro
Sa sastanka u Ankari, Foto: PG biro

Turska Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) podržaće projekat obnove Stare varoši u Podgorici, dogovoreno je u Ankari tokom susreta gradonačelnika Ivana Vukovića i potpredsjednika te agencije Birola Četina.

„Stara varoš, u smislu istorijske vrijednosti, kulturnog identiteta i na simboličkoj ravni, veza je između Turske i Crne Gore. Ne postoji prepoznatljiviji simbol Podgorice od Sahat kule i upravo vi ste nam pomogli da restauriramo i nju i Trg Bećir bega Osmanagića, na čemu smo vam veoma zahvalni, ali isto to sada želimo da učinimo sa Starom varoši u cjelini“, rekao je gradonačelnik Vuković, saopšteno je iz PG biroa.

On je konstatovao da je najveći problem to što je stari dio Podgorice na neki način izolovan, jer ne postoje pješački koridori kroz samo naslje, ističući da je izgradnja novog pješačkog mosta preko Morače, između Stare varoši i Sportskog centra “Morača” put ka trajnom rješenju tog problema.

„Ako bismo motivisali ljude da koriste taj pješački koridor oživjeli bismo Staru varoš i na taj način obezbijedili uslove za funkcionisanje zanatskih radnji, malih galerija, prodajnih salona i suvenirnica koje bi bile otvorene u narednom periodu, a za model bismo imali i neke gradove iz regiona poput Sarajeva i njegove Baš čaršije“, saopštio je gradonačelnik.

Sa susreta u Ankari

Potpredsjednik Četin je istakao da je TIKA spremna da stavi na raspolaganje svoju ekspertizu za izradu projekta restauracije cjelokupne Stare varoši.

„Smatram da bi projekat kojim bi se osposobilo više prodajnih mjesta za male proizvođače koji se bave domaćom proizvodnjom imalo dobrog efekta na unutrašnju trgovinu Crne Gore i spremni smo podržati takvav projekat, budući da imamo pozitivna iskustva iz više država“, istakao je dr Četin.

Tokom susreta razgovaralo se i o velikom potencijalu saradnje u turizmu. Gradonačelnik Vuković je istakao da je Podgorica sve popularnija među turistima, te da se bilježe ozbiljne stope rasta na tom polju.

„Anakaru je prošle godine posjetilo oko 500.000 turista, a Podgoricu skoro 170.000, iako se radi o neuporedivo manjem gradu, tako da govorimo o ozbiljnom potencijalu“, zaključio je gradonačelnik Vuković. Broj projekata koje je Turska Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju realizovala u Crnoj Gori je blizu 200, a ukupan iznos pomoći po toj osnovi u raznim oblastima je preko 20 miliona eura.

Bonus video: