"Pravna tabla" za bolje informisanje Novljana

Pravni centar je nevladina organizacija, koja kao partner UNHCR-a (Visoki komesarijat za izbjeglice) ima za cilj pružanje pravne pomoći, savjetovanje i zastupanje pred sudovima i drugim upravnim organima...
530 pregleda 0 komentar(a)
Tabla na ulazu u opštinu, Foto: Slavica Kosić
Tabla na ulazu u opštinu, Foto: Slavica Kosić

U okviru projekta podrške opštinama u Crnoj Gori pod nazivom „Integrisana podrška raseljenim osobama i izbjeglicama u BiH, Srbiji i Crnoj Gori“, na ulaznim vratima Opštine Herceg Novi postavljena je „Pravna tabla“.

Projekat je finansirao CRS (Catholic Relief Services) i ambasada SAD, a realizovan je u saradnji sa Pravnim centrom iz Podgorice i Sekretarijatom za lokalnu samoupravu Opštine Herceg Novi.

Pravna tabla sadrži brošure o pristupu pravima iz raznih oblasti – socijalna zaštita, penzije, imovinska i nasljedna prava, prava iz oblasti nasljeđivanja, porodičnih odnosa, prava na besplatnu pravnu pomoć, mirno rješavanje sporova. U brošurama su sadržane osnovne informacije o načinu i uslovima ostvarivanja ovih prava za sve zainteresovane građane.

„Na ovaj način napravili smo korak više ka informisanju naših građana, sa željom da im se na što razumljiviji način pruže osnovne informacije o uslovima i načinu ostvarivanja raznih prava, kao i da im sve potrebne informacije budu dostupne“, saopštili su iz Pravnog centra.

Pravni centar je nevladina organizacija, koja kao partner UNHCR-a (Visoki komesarijat za izbjeglice) ima za cilj pružanje pravne pomoći, savjetovanje i zastupanje pred sudovima i drugim upravnim organima za raseljene sa Kosova, izbjeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, tražioce azila, lica u riziku od nemanja državljanstva i druge marginalizovane kategorije da bi im se obezbijedila njihova prava u zemlji/oblasti iz koje potiču i da bi im se pružila pomoć prilikom integracije u Crnoj Gori.

Bonus video: