Davije: Građani treba da imaju nezavisan i pouzdan Javni servis

Bez obzira na okolnosti, kako je istakla, svi akteri medijske scene moraju da ulože dodatne napore kako bi pružili građanima, na realan i nepristrasan način, jasnu sliku društva u kojem žive
910 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada RTCG-a, Foto: Luka Zeković
Zgrada RTCG-a, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.03.2019. 12:31h

Javni servis je značajan s obzirom na uticaj koji ima na kreiranje javnog mnjenja i uvijek treba da bude nezavistan, nepristrasan i profesionalan, ocijenila je Šefica misije OEBS-a u Crnoj Gori Mariz Davije.

Ona je na okruglom stolu o Nacrtu izmjena Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio Televiziji Crne Gore (RTCG), kazala je da Javni servis ima primarnu ulogu u oblikovanju medijskog prostora i kulture novinarstva.

“Stoga, na putu oblikovanja medijskog prostora Javni servis mora slijediti najviše etičke standarde”, poručila je Davije.

Bez obzira na okolnosti, kako je istakla, svi akteri medijske scene moraju da ulože dodatne napore kako bi pružili građanima, na realan i nepristrasan način, jasnu sliku društva u kojem žive.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović kazao je da je sloboda medija, kao temelj demokratskih procesa, u Crnoj Goris koncipirana shodno strateškim ciljevima pristupanja EU kao i mehanizma institucionalnog unaprjeđenja na principima slobode izražavanja i koncepta nezavisne regulacije i samoregulacije.

Kako je naveo, u fazi evropskih integracija, a shodno preuzetim obavezama iz pregovaračkih poglavlja, Crna Gora pravno baštini i implementira visoke međunarodne standard slobode i nazavisnosti medija.

“Ti standardi nedvosmisleno podrazumijevaju, između ostalog, i Javnu radio difuzni servis koncipiran da zadovoljava interese šire javnosti, osnovnih ljudskih prava i sloboda, pluralizma, da unaprjeđuje kulturu javnog dijaloga i poštovanje jezičkih razlika", kazao je Bogdanović.

Kako je naveo, aktuelno zakonsko rješenje bazirano na najvišim medijskim standardima odnosno usaglašeno sa preporukama SE, direktivama EU i uz garanciju političke, finansijske i institucionalne nezavisnosti nacionalnog javnog emitera.

Prema riječima Bogdanovića, savjesnost i važnost pitanja i unaprjeđenje demokratskog života u Crnoj Gori motivišu na dodatno normativno snaženje.

“Na državi je da garancije sveukupne nezavisnost Javnog servisa a na menadžmentu implementacija misije kao javnog dobra kojim se štiti i unaprjeđuje sloboda informisanja svih grupa društva “, istakao je Bogdanović.

On je rekao da su izmjenama i dopunama zakona iz 2016. godine definisali norme koje obezbjeđuju punu finansijsku održivost Javnog emitera, a kojeg u primjeni ne narušava nezavisnost.

Bogdanović je ukazao da su Nacrtom zakona predviđene izmjene i dopune u cilju dodatnih snaženja mehanizama političke i institucionalne nezavisnosti Javnog servisa.

Nacrtom se, prema njegovim riječima, dodatno osnažuju postojeći i definišu novi instituti - model odabira i imenovanja članova savjeta RTCG, institut upravnog odbora, ombudsmana RTCG, postupak uvođenja novih digitalnih usluga, period hlađenja za političke funkcionere.

"Iako način imenovanja članova Savjeta RTCG utvrđen aktuelnim zakonskim okvirom nudi dovoljno garancija za njihovu nezavisnost, izmjenama i dopunama osnažiće se proces odabira i imenovanja na način što će se u postupak involvirati nezavisni regulator za oblast elektronskim medija, u dijelu koji se odnosi na transparentnost procedura uvida u izborni proces, i stručnog mišljenja regulatora", istakao je Bogdanović.

Kako je rekao, dodatno se definišu pitanja konflikta interesa, kriterijuma za člana Savjeta, po kojem broj nominacija neće biti odlučujući za članstvo, tkao i norme koje se tiču period hlađenja za političke funkcionera, to jeste nemogućnosti izbora političkih funkcionera za člana Savjeta.

“U cilju jačanja odgovornosti prema javnosti snaženju principa, definisan je institut ombudsmana, kao nezavisnog organa RTCG, kojeg imenuje Savjet, a koji može biti afirmisani medijski stručnjaci sa najmanje deset godina radnog iskustva u elektronskim medijima, zaposleni u RTCG ili van nje”, naveo je ministar.

Bogdanović je kazao da Nacrt predviđa dodatno snaženje uredničke i institucionalne nezavisnosti i dafiniše prava i obaveze RTCG u slučaju da se izuzetno u zakonom predviđenom roku ne potpiše Ugovor o vršenju javnih usluga o ndosno, definišu se pitanja finansiranja Javnog servisa iz budžeta u prelaznom period.

Šef delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav rekao je da EU daje veliku važnost pitanju nezavisnosti Javnog servisa, navodeći da je to važan uslov pristupanja Uniji.

On je kazao da pravni okvir treba da stvori uslove za transparentnost i medijski pluralizam i da jednako važno da zakoni o Javnom nacionalnom emiteru i o medijima uvaže preporuke i da pokazuju jasnu medijsku strategiju.

Orav je kao najvažnije istakao nezavisnost i finansiranja Javnog servisa.

“Ovo je vrlo važno pitanja za nas kao i crnogorsku javnost u cjelini. U izvještaju iz 2018. godine rekli smo da Crna Gore nije napravila nikakav napredak u oblasti medija. Nadam se da ćemo u sledećem izvještaju moći da izrazimo pozitivnije mišljenje”, rekao je Orav.

On je kazao da su zakoni o nacionalnom javnom emiteru i elektronskim medijima dobra prilika da se unesu novine u oblasti medija i da se nada se da će stvoriti uslovi da RTCG funkcioniše bez političkog interesa i u skladu sa profesionalnim standardima.

“Mediji igraju ključnu ulogu u formiranju javne svijesti i u uvijek treba da su u skladu sa etičkim standardima. Građani treba da imaju nezavistan i pouzdan Javni servis i nadam se da će ovaj zakon to obezbijediti”, rekao je Orav.

Šefica Programske kancelarije Savjeta Evrope (SE) u Podgorici, Angela Longo, rekla je da Javni radio-difuzni servis treba da bude izvor nezavisnih informacija, razvija pluralizam i različita mišljenja.

“U ostvarivanju uloga, radio-difuzni servis se suočava sa mnogim izazovima kao što je ostvarivanje određenog nivoa nezavisnosti, i finansijske i političke, visokih uredničkih standarda”, navela je Longo.

Ekspertkinja SE, Tanja Kerševan Smokvina, kazala je da je u Nacrtu poboljšano dosta tehničkih rješenja, pogotovo što se tiče univerzalne pokrivenosti.

Ona je ukazala je da je mandat Savjeta RTCG je značajno izmijenjen, i uveden institut upravljačkog odbora.

“Dok godi je napravljena jasna razlika između Savjeta RTCG i upravljačkog odbora nemamo problem sa tim”, dodala je Kerševan Smokvina.

Ona je kazala da je postupak imenovanja još jedna bojazan i da nije dobro da, kako je predviđeno Nacrtom, nadležni odbor u Skupštini bira članove Savjeta na osnovu intervjua i mišljenja Agencije za elektronske medije (AEM).

“Mislim da bi trebalo da vidimo da li će AEM ili parlament to da rade. Ili jedno ili drugo”, naglasila je Kerševan Smokvina.

Ekspertkinja SE, Eva Solomon, Javni servisi su arena gdje očekuje originalnu produkciju koja se osmišljava u samoj zemlji i dodala da kvalitet programa na mora da bude veoma visok.

Ona je istakla da je nezavisnost krovna za sve medije, i važna za povjerenje i gledanost.

Bonus video: