Crna Gora zabranila letove Boinga 737 Max

Na taj način se i Crna Gora pridružila narastajućoj listi zemalja u svijetu koje su uvele restrikcije letjenja za Boeingovu MAX seriju, iz predostrožnosti nakon što se prije nekoliko dana srušio avion tog tipa kompanije Ethiopian Airways, kada je živote izgubilo 157 osoba
10401 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Siniša Luković
Ilustracija, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 13.03.2019. 16:09h

Od danas u 14.47 časova po lokalnom vremenu, u vazdušnom prostoru Crne Gore uvedena je zabrana obavljanja svih operacija, uključujuči slijetanja i polijatanja na naše aerodrome, odnosno prelete teritorije Crne Gore za sve avione tipa „Boing B-737 MAX 8“ i „Boing B-737 MAX 9“.

Od tada je naime, na snagu stupio NOTAM (obavještenje) Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore kojim je izdata sigurnosna direktiva - zabrana obavljanja operacija za ove najnovije varijante „Boingovog“ uskotrupnog aviona srednjeg dometa.

Na taj način se i Crna Gora pridružila narastajućoj listi zemalja u svijetu koje su uvele restrikcije letjenja za Boeingovu MAX seriju, iz predostrožnosti nakon što se prije nekoliko dana srušio avion tog tipa kompanije Ethiopian Airways, kada je živote izgubilo 157 osoba. Iako uzroci ovog udesa jop nisu zvanično utvrđeni, sumnja se na probleme sa dijelom moderne kompjutrerske opreme za upravljanje avionom koja je, navodno zbog dobijanja pogrešnih podataka sa senzora o brzini i tzv.napadnom uglu aviona, na maloj visini aktivirala automatski sistem za zaštitu od tzv. prevučenog leta i time „zakucala“ avion u zemlju. Prethodno se, na vrlo sličan način na koji se to u nedjelju desilo sa etiopskim avionom, u okrobru prošle godine srušio B-737 MAX 8 indonežanske aviokompanije Lion Air kada je stradalo 189 osoba.

Kao mjeru predostrožnosti, Evropska agencija za sigurnost letjenja EASA je u utorak objavila „Airworthines direktivu“ koja, stupajući na snagu sinoć, suspendovala sve letačke operacije svih Boeing modela 737-8 MAX i 737-9 MAX u Evropi. Takođe, EASA je izdala i „Safety direktivu“ za obustavljanje svih komercijalnih letova ka/iz ili unatar Evrope ovim tipovima avuiona, od strane operatera koji nisu članice EASA-e.

Načelnik za sugurnost u Agenciji civilnog vazduhoplovstva Crnn Gore Veselin Popović “Vijestima” je kazao da strane aviokompanije ove godine nisu slijetale avionima tipa B 737 serije MAX na aerodrome u Tivtu i Podgorici, dok je lani u našim vazdušnim lukama bilo ukupno pedesetak operacija ovog tipa aviona. Od prevoznika koji lete za Crnu Goru inače, u svojim flotama B-737 MAX 8 imaju Turkish Airlines, Flydubai i Norwegian Air Shuttle, ali su prema podacima do kojih su došle Vijesti, samo Turkishovi MAX-ovi lani slijetali u Podgoricu, na redovnim letovima iz Istanbula.

Inače, Boing B-737 MAX, ali u nešto manjoj varijanti 7 koja može da preveze do 140 putnika, bio je donedavno u najužem izboru za novi, veći tip vazduhoplova koji bi u floti crnogorske nacionalne aviokompanije Montenegro Airlines zamijenio dva stara aviona tipa Fokker F-100 kojima ove i naredne godine ističu operativni resusri. MA je stim u vezi, već lani vodio pregovore sa američkom grupacijom Air Lease Corporation (ALC), jednim od većih svjetskih igrača na tržištu izdavanja u operativni zakup novih ili polovnih aviona, o uzimanju u operativni zakup dva potpuno nova Boeinga B-737 MAX 7, vrijedna oko 180 miliona dolara.

Bonus video: