Studenti u Nikšiću poručili: Zahtijevamo depolitizaciju Univerziteta

Aleksandar Vukmirović iz Studentske inicijative je kazao studenti ne žele da završe na Birou rada samo zato što nisu politički podobni i što ne pristaju na život u strahu i ćutanju
10226 pregleda 39 komentar(a)
Sa skupa u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Sa skupa u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 14.03.2019. 16:48h

Više desetina studenata Filološkog i Filozofskog fakulteta iz Nikšića okupilo se ispred zgrade pomenutih univerzitetskih jedinica u znak protesta što je, kako su kazali, policija u utorak pokušala da ih spriječi da dođu u Podgoricu i podrže kolege koji su organizovali studentsku skupštinu ispred Rektorata.

Policija je kombi, koji su studenti iznajmili, isključila iz saobraćaja, jer je, kako su saopštili iz policije, bio tehnički neispravan.

Studenti su pozvali na depolitizaciju Univerziteta, rješavanje studentskih problema i pozvali kolege da dođu na protest u subotu.

“Elementarno pravo na slobodu govora je napadnuto. Događaj, koji je povod našeg okupljanja za sebe govori dovoljno. On predstavlja brutalan napad na slobodu, ne samo onih studenata koji su bili u kombiju, već i na sve ostale kojima je stalo do toga da se napokon čuje i njihov glas”, poručio je Alen Hadžović sa Filozofskog fakulteta.

On je kazao da bi “gnijezdo kritike” trebalo da bude Univerzitet, a da bi svrha obrazovanja trebalo da se “očituje u oslobađanju studenta kroz kritičko mišljenja i djelovanje”. Nažalost, to sa crnogorskim Univerzitetom, kako je kazao, nije slučaj.

“Ukoliko za istinom ne tragamo samostalno, na marginama univerzitetske matrice, nakon studija nismo ništa više od bilo kojeg gotovog proizvoda koji možemo naći na policama supermarketa. Ovaj i ovakav obrazovni sistem ne prozvodi intelektualce, već robu čija je namjena da bude prodata, a nerijetko i samo za jednokratnu upotrebu”, istakao je Hadžović i dodao da okupljeni studenti pokazuju da kritička svijest ipak nije ugašena.

Aleksandra Brajović, sa Filološkog fakulteta, poručila je da studenti ne traže već zahtijevaju depolitizaciju Univerziteta.

“Policija je rekla da je vozilo tehnički neispravno i da se naprijed njime ne može, ali nazad može. Vozilo je taman kao naš obrazovni sistem, može nazad, ne može naprijed. Policija treba da dođe da izvrši pregled Filozofskog i Filološkog fakulteta, nek vrate i fakultet nazad, možda bude funkcionalniji nego što je trenutno”, poručila je Brajović.

Ona je kazala da je strah zamijenio studentske pobune, javne tribune, jedinstvo studentskog duha.

“Studente nije više strah samo od profesora, već se plaše jedni drugih. Mi ne gledamo jedni na druge kao na kolege, prijatelje, mi gledamo jedni na druge samo kao na konkurenciju i to na nezdrav način. Mi ne držimo profesorima leđa, mi im ih čak i ne okrećemo, mi se ponašamo kao Rektorat – pričamo slatko, lijepo i varljivo”, kazala je Brajović i dodala da će biti pravi studenti tek onda kada se udruže u zajedničku borbu protiv nepravde na Univerzitetu.

Aleksandar Vukmirović, iz “Studentske inicijative”, je kazao da bez obzira na sve neistine koje se o njima plasiraju neće odustati od borbe za studentska prava, jer ne žele da „žive u društvu gdje je poslije lične karte najbitniji dokument članska knjižica, gdje se država poistovjećuje sa partijom, gdje odlaze najbolji a ostaju oni koji su najlojalniji partiji“.

“Svima njima poručujemo da ne znaju da mi znamo šta su nam spremili i na šta su sve spremni. A ono što ne znaju je koliko smo spremni da izdržimo sve to. Jedine metode za koje oni znaju jeste zastrašivanje, ucjenjivanje i targetiranje određenih članova Studentske inicijative a ja im poručujem da se nećemo pomjeriti od svojih pozicija“, poručio je Vukmirović.

Kako je kazao studenti ne žele da završe na Birou rada samo zato što nisu politički podobni i što ne pristaju na život u strahu i ćutanju.

Milovan Marković, sa Filološkog fakulteta, kazao je da mu je drago što su pokazali svima da ih „ne mogu i neće zaustaviti“ i pozvao je studente da se „odupru“ nepravdi.

Visokoškolci su nosili transparente sa porukom „Studenti oduprimo se“, „Dosta je bilo intelektualne prostitucije“ i „Ideš li k studentskom parlamentu, ne zaboravi bič“.

Bonus video: