MANS: Neumoljivi podaci u dokumentima

Istraživački centar MANS-a odgovorio kompaniji “Čelebić” u vezi s trgovinom državnog zemljišta na izlazu iz Podgorice prema Cetinju
4148 pregleda 1 komentar(a)
Dio Čelebićevog kompleksa na ulazu u Podgoricu, Foto: MANS
Dio Čelebićevog kompleksa na ulazu u Podgoricu, Foto: MANS

Direktor Istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Dejan Milovac tvrdi da kompanija “Čelebić” u svom jučerašnjem reagovanju “nije demantovala nijedan podatak, činjenicu ili dokument na koji smo se pozvali prilikom istraživanja prodaje državnog zemljišta na brdu Mihinja u Podgorici”.

Istraživački centar MANS-a saopštio je da je početkom sedmice da je kompanija „Čelebić“ sredinom prošle godine uknjižila preko 165 hiljada kvadrata državnog građevinskog zemljišta u Donjoj Gorici, bez raspisivanja javnog tendera.

Iz kompanije, na čijem je čelu Tomislav Čelebić, su dan kasnije saopštili da su neistiniti navodi MANS-a, da su sve radili u skladu sa tada važećim zakonima o državnoj imovini i uređenju prostora i izgradnji objekata. Istraživanje MANS-a su okarakterisali kao “neozbiljne i zlonamjerne”, navodeći i da je “štetna jedino namjera autora teksta, a to je da nas, kao kompaniju koja već 27 godina uspješno razvija projekte u Crnoj Gori, diskredituje i prikaže kao nekoga ko, u saradnji sa državnim organima, krši zakon, što je apsolutna neistina”.

Milovac ocjenjuje da “nije iznenađenje što je ova kompanija u svom reagovanju umjesto argumenata pribjegla zamjeni teza”.

“Jer se činjenice i dokumentacija, koja svjedoči o prodaji državnog zemljišta bez javnog tendera, ne mogu demantovati. Dokumentacija pokazuje da je upravo kompanija „Čelebić“ kod državnog katastra inicirala izdvajanje preko 146 hiljada kvadrata državnog zemljišta (što je najveća od tri katastarske parcele koju je ova kompanija kupila od države), a da je u tom momentu u okviru urbanistične parcele (UP1) posjedovala samo 1200 metara kvadratnih koje je kupila prije toga. “Čelebić” je tih 1200 kvadrata kupio krajem 2013. od mještana, a zahtjev za izdvajanje sporne državne parcele je katastru upućen naredne godine i to nesumnjivo označava početak plana da se do vrijednog zemljišta dođe bez raspisivanja javnog tendera. To što je kompanija „Čelebić“ u tom momentu na drugim mjestima brda Mihinja već imala zemljište, nikakve veze nema sa njihovom namjerom da upravo u okviru UP1 steknu vlasništvo dokompletiranjem, a ne preko javnog tendera”, poručio je Milovac.

MANS tvrdi da dokumentacija demantuje kompaniju “Čelebić”

Ističe da su “činjenice su neumoljive”, i ponavlja da je “kompanija „Čelebić” na osnovu kupljenih 1200 kvadrata tražila da dokompletira deset puta veću državnu parcelu”.

“Upravo na toj parceli (od ukupne površine od preko 165 hiljada kvadrata koliko je Čelebić na ovaj način kupio od države) su planirani i najveći kapaciteti za izgradnju stanova za tržište u okviru ekskluzivnog naselja na brdu Mihinja. Samo na toj parceli se prema planskoj dokumentaciji planirana izgrada blizu 60 hiljada kvadratnih metara stambenog prostora. Sve ovo je, smatramo, predstavljalo dovoljan motiv za kompaniju „Čelebić“ da kupovinom parcele od 1200 m2 uđe u postupak dokompletiranja urbanističke parcele, odnosno iskoristi mogućnost da zemljište kupi bez javnog tendera. MANS u svom istraživanju nije ni naveo da je kompanija „Čelebić“ crtala urbanističke parcele u okviru planskog dokumenta za Mihinju, ali svakako jeste da je tražila prekrajanje državnih katastarskih parcela kako bih ih kasnije mogla kupiti bez javnog tendera. Ovaj pokušaj da se zbuni javnost, veoma lako demantuje zvanična dokumentacija državnog katastra”, kazao je Milovac.

“Kada je u pitanju procjena imovine i „visokoškolovani i kvalifikovani kadar“ koji ju je radio, kako navode u ovoj kompaniji, o tome dovoljno govore krivične prijave koje su podnijete protiv direktora državnog katastra, Dragana Kovačevića pred crnogorskim tužilaštvom. Žao nam je što iz kompanije „Čelebić“ nisu iskoristili svoje reagovanje da odgovore na pitanja koja smo im poslali, ali smatramo da će prilike za to biti i pred nadležnim državnim tužiocem koji bi morao da ispita povezanost i komunikaciju između ove kompanije i državnih organa koji su mu omogućili da državno zemljište kupi mimo javnog tendera”, zaključio je Milovac.

Bonus video: