"Čelebić": Neistine MANS-a, zakone smo poštovali

Iz građevinske kompanije tvrde da su gotovo 10 godina ranije počeli sa kupovinom zemljišta na brdu iznad Podgorice i da su prije trgovine državne zemlje bili vlasnici 39.000, a ne 1.200 kvadrata
4083 pregleda 3 komentar(a)
Dio “Čelebićevog” kompleksa na ulazu u Podgoricu, Foto: MANS
Dio “Čelebićevog” kompleksa na ulazu u Podgoricu, Foto: MANS

Kompanija “Čelebić” negirala je tvrdnje Istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) da su sa više državnih institucija zaobišli zakonske obaveze prilikom kupovine državnog građevinskog zemljišta na samom izlazu iz Podgorice prema Cetinju.

Iz kompanije, na čijem je čelu Tomislav Čelebić, poručili su juče da su tvrdnje MANS-a “neistinite, neozbiljne i zlonamjerne”.

Istraživački centar MANS-a je saopštio da su kompanija “Čelebić” i Uprava za imovinu i državni katastar zaobišli obavezu prodaje državne imovine putem javne ponude kako bi došli do 165.000 metara kvadratnih zemljišta za luksuzni kompleks.

Iz kompanije Čelebić odgovorili su da su ovi navodi Istraživačkog centra MANS-a neistiniti.

Ističu da je Zakonom o državnoj imovini (Sl.list CG br. 21/09 i 40/11) u članu 40 propisano da “prodaja i davanje u zakup stvari i drugih dobara u državnoj imovini vrši se javnim nadmetanjem ili na osnovu prikupljenih ponuda, a izuzetno neposrednom pogodbom”.

Navode i da se prodaja stvari i drugih dobara u državnoj imovini može vršiti neposrednom pogodbom u slučajevima kada je vlasnik katastarske parcele dužan da trpi promjene granica urbanističke parcele, prema planu parcelacije (dokompletiranje urbanističke parcele).

“Iz citirane zakonske odredbe se nedvosmisleno može utvrditi da je kompletiranje urbanističke parcele u svemu u skladu sa zakonom, što ni autor teksta u daljem svom pisanju, i pored svih pokušaja, nije uspio da izbjegne da konstatuje. Navodi „nakon što je obezbijeđeno da država podijeli svoje parcele na način koji je njemu odgovarao...“ su neistiniti i zlonamjerni. Ovdje je u pitanju elementarno nepoznavanje materije iz oblasti urbanizma i katastra. Predmetno zemljište nije parcelisao Čelebić niti je to, u bilo kojoj varijanti, bilo moguće. Isto nije radio ni državni organ. Granice urbanističkih parcela određene su planskim dokumentom, tako da je državni organ samo iste nanio na katastarsku podlogu i, u skladu sa važećim planom, formirao urbanističke parcele”, poručuju iz kompanije “Čelebić”.

Podsjećaju i da Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata (Sl.list CG 51/08), koji je važio u vrijeme sprovođenja parcelacije, u članovima 57, 58 i 59 propisuje način sprovođenja planskih dokumentata, nadležnosti organa za poslove katastra, definiciju urbanističke parcele, te obavezu vlasnika parcele. “Dakle, važećim Zakonom je predviđena obaveza da se plan parcelacije iz planskog dokumenta prenese na katastasrske planove, a da su vlasnici zemljišta dužni da trpe promjene granica urbanističke parcele, prema planu parcelacije. Netačni su navodi da je “Čelebić”: „ svoj plan počeo da sprovodi još krajem 2013. godine kada je na brdu Mihinja od mještana kupio parcelu od 1.200 metara kvadratnih koja se graničila sa neuporedivo većom državnom parcelom.“ “Čelebić” d.o.o. je, prije kupovine zemljišta od države, bio vlasnik površine od više od 39.000 metara kvadratnih zemljišta, koje je kupovano od privatnih vlasnika u ranijem periodu, počev od 2004. Nakon parcelacije, koja je sprovedena u skladu sa važećim planskim dokumentom, jedan dio naše imovine naše ostao van granica iste”, tvrde iz kompanije “Čelebić”.

Dodaju da je “jedina istina koja je navedena u ovom tekstu, čiji je cilj očigledan, a to je pravljenje konstrukcija u cilju osporavanja zakonitog poslovanja, da smo u svojoj inicijativi predložili dva modela za realizaciju: putem javnog oglasa ili dokompletiranjem urbanističke parcele u skladu sa članom 40 Zakona o državnoj imovini, pri čemu su oba modela u potpunosti u skladu sa zakonom”.

“U pitanju je inicijativa (dopis broj 294 od 2. 2. 2017. godine) kojim iskazujemo svoje interesovanje za realizaciju projekata predviđenih planskim dokumentom, iz kog razloga se obraćamo za kupovinu predmetnog zemljišta. Neozbiljnu i zlonamjernu konstrukciju „istraživača“ u dijelu procjene imovine ne želimo da komentarišemo, s obzirom na to da je ista urađena od strane visokoškolovanih i kvalifikovanih stručnjaka. Shodno naprijed navedenim činjenicama, jasno je da cijeli tekst predstavlja konstrukciju kako bi se zakonit posao prikazao kao nezakonit i štetan. U ovome je štetna jedino namjera autora teksta, a to je da nas, kao kompaniju koja već 27 godina uspješno razvija projekte u Crnoj Gori, diskredituje i prikaže kao nekoga ko, u saradnji sa državnim organima, krši zakon, što je apsolutna neistina”, zaključuje se u odgovoru kompanije “Čelebić” Istraživačkom centru MANS-a.

Bonus video: