SO Herceg Novi: Da li je bilo korupcije prilikom izgradnje kolektora

Objašnjeno je da je aneks ugovora najbezbolniji način rješenja spora između opštine i izvođača radova, uprkos činjenici da je kolektor trebalo da bude završen prije pet godina
2089 pregleda 2 komentar(a)
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 15.03.2019. 19:11h

Skupština opštine dala je zeleno svijetlo za potpisivanje sedmog aneksa ugovora između Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture i turske kompanije “Ćeltikćoglu” koja gradi kolektor u hercegnovskoj opštini. Ovom odlukom stekli su se uslovi za nastavak radova započetih prije skoro sedam godina. Supština je pozvala i Specijalno državno tužilaštvo da ispita da li je u ovom poslu bilo koruptivnih radnji.

Objašnjeno je da je aneks ugovora najbezbolniji način rješenja spora između opštine i izvođača radova, uprkos činjenici da je kolektor trebalo da bude završen prije pet godina.

Aneksom su opština i izvođač postigli poravnanje međusobnih potraživanja. Opština je u obavezi da uplati 2, 3 miliona turskoj kompaniji najkasnije do 10. aprila ove godine. Obaveza izvođača je da radove nastavi u roku ne dužem od tri dana od dana uplate i da ih završi u roku od 60 kalendarskih dana.

Podsjećamo da jr Izgradnja kolektora u dužini od 33 kilometra , 11 pumnih stanica i podmorskog ispusta trebalo je da bude završena u februaru 2014 godine, ali su rokovi probijani nekoliko puta. Vrijednst projekta je 18, 8 miliona eura.

Novac za izgradnju je potrošen , a kolektor ni nakon sedam godina nije završen. Umjesto puštanja u rad , turska kompanija podnijela je već nekoliko odštetnih zahtjeva u ukupnom iznosu od oko 9 miliona eura. Nakon dugih pregovora postignut je dogovor o isplati 2, 3 milona eura, što je prema riječima odbornice Demokrata Tamare Vujović , ipak znatno povoljnije od neizvjesnih sudskih sporova i ekspertiza.

“Da li je opravdano kašnjenje radova, da li je bilo i nekih drugih, kriminalnih radnji tokom ovoga posla to je pitanje za tužilaštvo ali i za istraživačko novinarstvo- kazala je Vujović.

Za sedam godina u Herceg Novom se nekoliko puta promijenila vlast , ali nijedna struktura nije uspjela da ubrza gradnju kolektora .Na današnjoj sjednici odbornici su bili saglasni da je nelogično dodatno plaćanje izvodjaču koji je napravio veliku štetu gradu .

Slobdan Radović (DPS) je poručio da se krivci za četvorogodišnje kašnjenje završetka radova moraju utvrditi. Predsjednik SO Miloš Bigović je kazao da su krivci službenici Opštine Herceg Novi koji nisu radili svoj posao kako treba. “Više puta smo pozvali SDT da ispita da li je bilo zloupotrebe službnog položaja u realizaciji projekta, ali po našim saznanjima, državno tužilaštvo se bavilo nekim drugim poslovima “, kazao je Bigović.

Mladen Kadić (DPS) je kazao da su isti ljudi koji su danas u vlasti bili I tada kada je počeo projekat, koji su su “traljavo I nepošteno počeli I tako ga završavaju”.

“Da ste se bavili svojim poslom kako treba do ovog ne bi došlo, a sada zakucavate opštinu kao jedinog krivca u ovom poslu”, kazao je Kadić .

“Ko vam daje mandat za toda u poslu u kome je Opština zadnja u lancu i na repu događaja, snosi krivicu. Plaćati se mora ono što je urađeno, ali ne I preko toga. Gdje su ostali učesnici projekta, Vodakom (pomoć u implementaciji projekta) , Dalem (nadzor) koji je za ogromne pare doveo do toga da imamo veliko probijanje rokova, izuzetno loš objekat. Vodakom koji nije pružio adekvatnu podršku opštini a bio je u obavezi da to uradi “, rekao je Kadić.

Odbornik opozicionog DPS-a Andrija Radman je uvjeren da čak ni ovaj aneks ne garantuje završetak radova, te da opština nije dovoljno pravno zaštićena i pored činjenice da će platiti dodatnih 2,3 eura turskoj kompaniji.Iz DPS-a su kazali da su podržali aneks ugovora zbog značajnih velikih inveticija koje čekaju priključak na kolektor.

Dragan Janković (DPS) je ustvrdio da je Odluka nedorečena jer u obrazloženju ili nekom pratećem aktu je trebalo preciznije objasniti kako se došlo do ovog iznosa a trebalo je da uz aneks bude i pismeni stav Vodakoma, rekao je Janković, koji je ipak izrazio sumnju da će izvođač ispoštovati nove rokove I da je trebalo obezbjediti dodatne garancije.

Mladen Ivanović (Izbor) smatra da je glavni krivac “bahati izvođač” koji je imao podršku pojedinaca.

Potpredsjednica Opštine Danijela Djurović koja je vodila brigu o ovom projektu u poslednje skoro dvije godine, je kazala da je očigledno da u opštini a i državi nema kapaciteta za realizaciju ovako složenih ugovora, što se potvrdilo , kako je navela i u slučaju Regionalnog vodovoda.

Predsjednik Optšine Stevan Katić je ,naglašavajući da je situacija teška i nepovoljna za opštinu Herceg novi , slikovito kazao :bolje biti ranjen nego ubijen.

Sjednici su prisustvovali i predstavnici Vodakoma koji pomaže implementaciju ugovora, ali nisu ponudili garancije da ce aneks ugovora značiti kraj neslavne izgradnje kolektora.

Bonus video: