Tivat: Plutajuća privezišta rastu kao pečurke

Pontoni nova biznis-tendencija
4883 pregleda 0 komentar(a)
Nelegalno postavljeni plutajući gatovi - Solila, Foto: Siniša Luković
Nelegalno postavljeni plutajući gatovi - Solila, Foto: Siniša Luković

Programom privremenih objekata u zoni morskog dobra na teritoriji Opštine Tivat za period 2019-2023. godine, koji je donijelo Ministarstvo održivog razvoja i turizma, na obalnom prostoru najmanje bokeljske opštine biće moguće postaviti čak 143 privremena objekta na ukupno 12 lokacija od Veriga na sjeveru, do zaliva Trašte na jugu.

S obzirom na uobičajenu praksu MORT-a da tokom vremena njegovog trajanja mijenja Program saglasno novim željama investitora, za očekivati je da ni to nije konačan broj, već je vrlo moguće da će broj privremenih objekata na obali Tivta u naredne četiri godine biti još i veći.

Pored plažnih barova, terasa, kupališta i sličnih privremenih objekata kakvi su do sada karakterisali preovlađujući način korišćenja crnogorske obele posebno tokom ljetnjih mjeseci, novi Program privremenih objekata u zoni morskog dobra u Tivtu karakteriše jedna nova biznis-tendencija: prava poplava nove kategorije objekata - plutajućih pontona za pristajanje i privez plovila, odnosno za sunčanje. Takve nove platforme koje njihovim vlasnicima omogućavaju da dodatno privatizuju djelić mora, predviđene su za postavljanje na dvadesetak mjesta duž tivatske rivijere, ukljujuči čak i akvaprostor ispred jedne od najljepših plaža - Plavi horizont u uvali Pržna.

Plutajuće platforme za pristajanje i privez plovila mogu se prema Programu koji je donio resor ministra Pavla Radulovića (DPS), postavljati i u Oblatnoj, Krašićima, Obali Đuraševića, Obali Bogišića, Kaluđerovini, Bjelilima, Kalardovu, Brdištima, Ostrvu cvijeća, Mrčevcu, na više lokacija na Župi, Kalimanju i centru grada, Porto Montenegru, Donjem Seljanovu, Ponti Seljanova, na četiri lokacije u Donjoj Lastvi, te u Lepetanima.

Za postavljenje jednog broja tih novih plutajućih pontona, u Programu je navedeno da je neophodno dobiti i saglasnot Lučke kapetanije Kotor zbog njihovog uticaja na odvijanje pomorskog saobraćaja. Iz dosadašnje prakse pokazalo se da investitorima koji su željeli na taj način povećati kapacitete svojih mini marina i privezišta za jahte, formalno nedobijanje te saglasnosti od organa Ministarstva pomorstva i saobraćaja uopšte nije bilo prepreka da realizuju svoje namjere.

Kao privremeni objekti u Program su ucrtani i novosagrađeni putnički terminal 2 Aerodroma Tivat površine 1.300 kvadrata, kao i heliport u Porto Montenegru.

Pomorski granični prelaz najveći je privremeni objekat

Među novim „privremenim objektima“ koje ovaj Program omogućava najveći je objekat novog pomorskog graničnog prelaza na rtu Tri Krsta u uvali Oblatno, koji će biti podignut do izgradnje trajnih objekata prelaza na tom mjestu za marinu obližnjeg turističkog kompleksa Luštica Bay. Novi granični prelaz imaće ukupno sedam zasebnih privremenih objekata - od dva poslovna objekta kontejnerskog tipa ukupne površine 450 kvadrata, preko bioprečišćivača otpadnih voda površine 80 kvadrata, do dvije plutajuće platforme za pristajanje jahti, te sidrišta na kome će se, privezivanjem na privezne plutače, moći ukotviti istovremeno tri jahte, dužine 30, 60 i 100 metara.

U akvatorijumu zaliva Trašte ispred marine Luštica Bay predviđen je još jedan novi veliki privremeni objekat - sidrište za jahte sa četiri privezne plutače, maksimalne površine 3.000 kvadrata.

Bonus video: