U dualnom obrazovanju evidentirano skoro 580 učenika

1055 pregleda 1 komentar(a)
Dualno obrazovanje podrazumijeva paralelno učenje u stručnoj školi i obučavanje kod poslodavaca uz naknadu, Foto: Ministarstvo prosvjete
Dualno obrazovanje podrazumijeva paralelno učenje u stručnoj školi i obučavanje kod poslodavaca uz naknadu, Foto: Ministarstvo prosvjete

U dualnom obrazovanju evidentirano je skoro 580 učenika i preko 250 poslodavaca, saopštio je direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković i ocijenio da je taj projekat zaživio.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, kazao da je posebno važno što u trećem razredu postoji 56 učenika kod poslodavaca.

“To nam daje uvjerenje da ovo zaista jeste projekat koji je zaživio, jer toj djeci sami poslodavci, pored toga što ih obučavaju, plaćaju mjesečnu naknadu od oko 100 eura, što znači da zaista jesu zainteresovani za ozbiljnu obuku učenika”, rekao je Rajković.

Dualno obrazovanje podrazumijeva paralelno učenje u stručnoj školi i obučavanje kod poslodavaca uz naknadu.

Rajković je dodao da je za svakog od poslodavaca urađen portfolio koji, pored osnovnih podataka, sadrži podatke o materijalnoj i kadrovskoj osposobljenosti poslodavca, kako bi bili sigurni da su djeca u dobrim rukama.

"Resor prosvjete priprema kampanju Stručno je ključno i za ovu godinu, i planiramo dalje proširenje dualnog sistema” rekao je Rajković.

Učenik koji želi da se obrazuje u dualnom obliku prijavljuje se školi

Hotel Hemera jedan od poslodavaca u dualnom sistemu.

Glavni kuvar hotela, Slobodan Radmanović, saopštio je da je činjenica da su deficitarni sa kadrom u ugostiteljstvu.

“Zato nam je posebno važno što se kroz ovaj koncept obrazovanja, u kome je značajna praktična nastava, djeca upoznaju sa realnim radnim okruženjem. Pokazali su se dobrim, a mi im dajemo mogućnost da od nas zaista sve nauče i učestvuju u svim aktivnostima. Ideja o uvođenju dualnog obrazovanja je odlična i očekujemo da se dalje širi”, kazao je Radmanović.

Učenica drugog razreda škole “Sergije Stanić”, smjer poslastičar, Milica Marović, koja praksu obavlja u Hemeri, rekla je da se nada da će, ukoliko mentori budu zadovoljni, svoj radni angažman nastaviti upravo u tom hotelu nakon završetka školovanja.

Iz Ministarstva su podsjetili da je dualni koncept obrazovanja pokrenut u Crnoj Gori prije dvije godine, nakon skoro decenije.

“Dualno obrazovanje je sistem u kome učenik teorijsku nastavu pohađa u školi, a kompletno praktično obrazovanje obavlja kod poslodavaca i za to prima naknadu”, rekli su iz Ministarstva.

Poslodavci plaćaju mjesečnu naknadu od oko 100 eura

Učenik uči i razvija vještine uz podršku najboljih majstora - instruktora praktičnog obrazovanja. Nakon završetka obrazovanja, učenik je u mogućnosti da samostalno radi poslove u profesiji za koju se obrazovao, pri čemu postoji i značajna mogućnost za zaposlenje.

“U prvom razredu učenik provodi sedmično jedan dan kod poslodavca, u drugom dva, a u trećem tri”, navodi se u saopštenju.

Učenik koji želi da se obrazuje u dualnom obliku prijavljuje se školi. Broj upisnih mjesta zavisi od interesovanja poslodavaca.

Učenik, odnosno njegov roditelj i poslodavac potpisuju ugovor o praktičnom obrazovanju. Nakon dualnog obrazovanja može se nastaviti školovanje, po polaganju diferencijalnih ispita.

Bonus video: