Opština Herceg Novi planira sanaciju Vladičinog mosta

Namjera Opštine je da uradi glavni projekat i potom restaurira most, za šta će biti potrebno obezbijediti nemala sredstva. Takođe, po sanaciji bi trebalo da bude postavljena i turistička signalizacija, sa informacijama o istorijatu i značaju ovog starog kamenog mosta za Herceg Novi
0 komentar(a)
vladičin mos, Foto: Slavica Kosić
vladičin mos, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 26.03.2018. 16:28h

Opština Herceg Novi planira sanaciju Vladičinog mosta, pješačkog kamenog mosta preko Ljutog potoka, koji se proteklog vikenda urušio, saopšteno je iz lokalne uprave.

„Vladičin most ima veliku istorijsku važnost za naš grad i mi kao lokalna uprava imamo obavezu da učinimo sve kako bismo ga sanirali. U tom poslu lokalna uprava će uvažiti struku, tačnije idejni projekat sanacije mosta je ranije izrađen, i kontaktirati Upravu za zaštitu kulturnih dobara kako bismo usaglasili dalje korake“, kazao je potpredsjednik Opštine Miloš Konjević.

Namjera Opštine je da uradi glavni projekat i potom restaurira most, za šta će biti potrebno obezbijediti nemala sredstva. Takođe, po sanaciji bi trebalo da bude postavljena i turistička signalizacija, sa informacijama o istorijatu i značaju ovog starog kamenog mosta za Herceg Novi.

Dio luka Vladičinog most koji je pao u vodu ostao je čitav pa stručnjaci misle da se može izvaditi I ponovo ugraditi, a ostatak mosta restaurirati.

Vladičin most građen je u vrijeme francuske uprave Herceg Novim I jedan je od 20 tak kamenih mostova u hercegnovskoj opštini koji su građeni u posljednjih 500 godina.

Konjević ističe da je potrebno sanirati I kolski most , iznad Vladičinog mosta, i da će nastojati da se projekti I radovi izvode paralelno.

Bonus video: