Vujanović sudsku pravdu čeka 11 godina

Vujanović duže od deceniju nema sopstveni dom, dvoje djece su studenti, a on i njegova porodica ispaštaju za tuđi nemar, nedovornost i krivicu
866 pregleda 0 komentar(a)
Dalibor Dado Vujanović, Foto: Slavica Kosić
Dalibor Dado Vujanović, Foto: Slavica Kosić

Mještanin sela Podi Dalibor Dado Vujanović 11 godina čeka na sudsku pravdu i nadoknadu štete za kuću stradalu u klizištu u februaru 2008. godine.

Vujanovićeva kuća i okućnica bile su primjer urednog i uspješnog domaćinstva koje je nestalo za samo nekoliko sati. Uništene su vodovodne i elektroinstalacije, oštećeni su zidovi, a u požaru koji je nastao zbog oštećene elektroinstalacije kuća je skoro dokrajčena. Kako je kuća bila neuslovna za stanovanje i neobezbijeđena bila je i na meti lopova koji su odnijeli ono što u prirodnoj katastrofi nije uništeno.

Selo PodiSelo Podi

Podsjećamo, zbog klizište koje je pokrenuto u februaru 2008. godine u zaseoku Crnica na Podima, stradale su 24 kuće i oštećena je putna, elektro i vodovodna infrastruktura. Agonija pojedinih žitelja traje i danas, jer su birokratske zavrzlame „hitnu sanaciju po ubrzanom postupku" , kako su obećali čelnici lokalne uprave i državnog vrha, pretvorili u dugogodišnju odiseju.

Vujanović je sa drugim mještanima čije su kuće i pomoćni objekti stradali u klizištu protiv investitora Univerzal Monte, izvođača radova Prijedor Putevi, AD Prvoborac i Opštine Herceg Novi podnijeli tužbu za nadoknadu štete iznosu od 89.641 euro. Osnovni sud u Herceg Novom dva puta je donosi presudu u korist Vujanovića, a nakon žalbe optuženih ona je završila na Višem sudu. U međuvremenu su sudski troškovi dostigli iznos od preko devet hiljada eura.

Iako je prema presudi osnovnog suda u Herceg Novom koja je donesena u maju 2014. godine, utvrđeno da je klizište izazvala nelegalna deponija građevinskog otpada, Vujanović i dalje čeka na presudu o obeštećenju. Prilikom izgradnje puta Meljine –Petijevići izvođač radova Prijedor putevi deponovao je iskop zemlje iznad sela, koji je izmijenio tokove podzemnih voda koje su izazvale klizište.

Vujanović duže od deceniju nema sopstveni dom, dvoje djece su studenti, a on i njegova porodica ispaštaju za tuđi nemar, nedovornost i krivicu.

Bonus video: