U Tivtu obilježena godišnjica NATO bombardovanja SRJ: Orden Margelova i Milanu Kneževiću

Episkop nikšićko – budimljanski Joanikije u svojoj besjedi na Prevlaci naglasio je da narod Srbije i Crne Gore nikada neće zaboraviti bombardovanje NATO pakta i njegove žrtve, iako vlast pokušava da to uradi
82 pregleda 23 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2018. 15:54h

Devetnaesta godišnjica početka NATO bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslevije, obilježena je danas u Tivtu, u organizaciji Bratstva pravoslavne omladine Crne Gore, Udruženja veterana 63.padobranske brigade, mreže NVO „Ne u rat-ne u NATO“ i Matice Boke.

U manastiru Svetog arhangela Mihaula na Prevlaci vladika budimljansko-nikšički Joanikije sa sveštenstvom, služio je liturgiju i parastos svim žrtvama bombardovanja koje je trajalo duže od tri mjeseca u proljeće 1999. Nakon toga, na gradskom groblju Brdišta u Tivtu priređen je pomen Tivćanima stradalim u ratnim dejstvima te godine – pripadniku 63.padobranske brigade Marku Avramoviću koji je poginuo u bombardovanju aerodroma u Nišu, i pripadniku MUP-a Srbije Draganu Bjelanoviću koji je život izgubio na Kosovu.

Obilježavanju 19. godišnjice NATO bombardovanja prisustvovali su general-major i heroj Sovjetskog Saveza Aleksandar Petrovič Salujanov u ime veterana Vazdušno desantne vojske Ruske federacije, predsjednica SO Kotor i predsjednica DSS Dragica Perović, predsjednik DSJ Nebojša Jušković, čelnik Srpskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori Momčilo Vuksanović, predstavnici Kozačke vojske u Crnoj Gori i porodice Marka Avramovića i Dragana Bjelanovića. Vijence na njihove grobove položile su delgacije OBNOR-a iz Tivta i Kotora i SUBNOR-a iz Bileće.

Na Miholjskoj Prevlaci priređena i izložba slika grbaljskog umjetnika Krsta Mršulje, a bivši komandant ruske Vazdušno-desantne vojske, general Salujanov koji je i jedan od vojnih savjetnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, uručio je odlikovanja VDV Rusije vladici Joanikiju, episkopu pakračko-slavonskom Jovanu, predsjedniku Brastva pravoslavne omladine CG i predsjedniku IO Udruženja veterana 63. padobranske brigade, svešteniku Miajlu Backoviću, predsjedniku Udruženja veterana 63. padobranske brigade i predsjedniku DSJ Nebojši Juškoviću, pukovniku 63. padobranske brigade Nenadu Kuzmanoviću i predsjedniku DNP, jednom od lidera DF Milanu Kneževiću koji je trenutno na odsluženju zatvorske kazne u Spužu.

“Čuo sam o Kneževićevoj političkoj djelatnosti i tome da je bio iskren borac protiv ulaska Crne Gore u NATO koji se otvoreno zalaže za prijateljske i bliske odnose Rusije i Crne Gore. On je svojom političkom borbom i stradanjem koje sada trpi u spuškom zatvoru zaslužio ovaj visoki orden", rekao je general Salujanov predajući najviše odlikovanje VDV Rusije -Orden Margelova, bratu Milana Kneževića- Mirku.

Salujanov koji je 1999-te bio na čelu ruskih jedinica koje su pod okriljem UN, nakon povlačenja VJ sa Kosova, zauzele aerodrome Slatina u Prištini, prisjetio se događaja iz 1999-te, poručivši da je NATO udar koji je tada “preživio srpski narod,NATO I SAD spremali za Rusiju.”. On je istakao da ruski i crnogorski narod imaju tradiciju od 300 godina dobrih odnosa. “Naše odnose učvrstila je pravoslavna vjera, zajednička tradicija i zajednički običaji. Naše prijateljstvo ne može ništa uništiti -nema tih sila. U ovom momentu na čelu ruske države nalazi se odgovoran predsjednik, Rusija ima moćnu vojsku koja je pokazala da može zaštiti ne samo Rusiju već sve njene saveznike", istakao je Salujanov.

Episkop nikšićko – budimljanski Joanikije u svojoj besjedi na Prevlaci naglasio je da narod Srbije i Crne Gore nikada neće zaboraviti bombardovanje NATO pakta i njegove žrtve, iako vlast pokušava da to uradi.

“Valjda je to dogovor sa NATO alijansom u koju je ušla naša vlast, ali nije ušao naš narod", zaključio je Joanikije.

Galerija

Bonus video: