Župa u srcu i DMEN: Zaštititi šume

Kako ističu sa mnogo više pažnje treba pristupiti pošumljavanju, a smatraju da je potrebno uspostaviti fond za obnovu šume sa prikupljanjem redovnih finansijskih sredstava od svih privrednih subjekata koji se bave sječom i preradom drvnih sortimenata. kao i od pojedinaca koji koriste šume
401 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nevladine organizacije „Župa u srcu“ i Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) smatraju da šume, zbog neodgovornosti raznih aktera u sistemu, nijesu više veliki razvojni resurs, a da su zbog neadekvatnog upravljanja i neulaganja u lokalne zajednice ruralni prostori u Crnoj Gori toliko osiromašeni da postaju potpuno bezvrijedni. Zbog toga predlažu da se osim jačeg sprovođenja postojeće kaznene politike za nanošenje štete šumama usvoji i set adekvatnih zakonskih i podzakonskih akata usmjerenih na smanjenje prakse podmetanja požara.

“Insistiramo da se uvede strogi nadzor nad otkupom pečurki, a u mjestima gdje je bilo požara treba najmanje deset godina zabraniti bilo kakvu aktivnost na sakupljanju pečurki uz istovremeno pojačanje inspekcijskih nadzora. Takođe smatramo da treba povećati cijenu otkupa opožarene drvne mase do granice isplativosti prerade u pelet. Na ovaj način bi se smanjio i ovaj uticaj na izazivanje požara u šumama”, navodi se u saopštenju za javnost pomenutih NVO.

Kako ističu sa mnogo više pažnje treba pristupiti pošumljavanju, a smatraju da je potrebno uspostaviti fond za obnovu šume sa prikupljanjem redovnih finansijskih sredstava od svih privrednih subjekata koji se bave sječom i preradom drvnih sortimenata. kao i od pojedinaca koji koriste šume.

Podsjećaju da su šume poslednjih godina u Crnoj Gori bile na udaru kako nelegalne sječe, tako i požara velikih razmjera, kao i da je preko 60 odsto požara izazvano namjerno ili nepažnjom čovjeka.

„Motivi za podmetanje požara su često finansijske prirode, a dio nastaje i zbog nemara i nebrige. Nerijetki slučajevi kod nas su da se požari namjerno izazovu kako bi se stvorilo pogodno tlo za rast pečurki, ali i dobila drvna masa za preradu i izradu peleta po mnogo manjim cijenama od realne”, stoji u saopštenju zajavnost.

I pored toga, ističu iz DMEN-a i „Župe u srcu“, što zakonodavstvo u pomenutim slučajevima predviđa visoke kazne sprovođenje normi nije adekvatno pa je mali broj sankcionisanja odgovornih.

„Jačanje prevencije i brzo reagovanje u sličnim budućim situacijama su neki od odgovora kako se boriti sa šumskim požarima u cilju zaštite šumskog bogatstva i cjelokupnog ekosistema“, poručuju iz NVO.

Bonus video: