Otvoren 22. Festival vina i ukljeve u Virpazaru

Sjutra su na programu od 11 sati nastupi Foklornog ansambla “Rumija”, folklora KUD “Sveti Jovan Vladimir”, Nine Strugar i “Crvene jabuke”. u 14:30 je dodjela nagrada za najbolja vina, a čast da zatvore festival potom će pripasti legendarnim barskim rokerima Guli i Katapultu
1267 pregleda 1 komentar(a)
Danas u Virpazaru, Foto: Radomir Petrić
Danas u Virpazaru, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 23.03.2019. 13:36h

U tradicionalno dobroj i veseloj atmosferi, na Virpazaru je danas otvoren dvodnevni XXIII Festival vina i ukljeve. Širom Virpazara, na 44 štanda, brojni posjetioci sa svih strana Crne Gore mogu da probaju i pazare vino, ukljeve, ali i med, sir, rakiju, povrće i voće...

Vrijedni organizatori pripremili su i dva štanda na kojima se gratis dijeli 300 litara vina, i tri štanda na kojima se besplatno dijeli ukljeva.

Otvarajući festival, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević kazao je da je lokalna uprava za ovu godinu agrobudžet podigla sa 200 na 300.000 eura, od kojih poljoprivrednim proizvođačima ide 200, a za izgradnju infastrukture 100.000 eura. Najavivši nastavak podrške proizvođačima, on je dodao da će dio budžeta za inftastrukturu ići i za prioritete u Crmnici-izgradnju vinskih puteva i Kuče vina koja će služiti “i za degustaciju, i za edukaciju”.

Vršilac dužnosti predsjednika Odbora MZ Crmnica Ilija Markovič pozvao je državu da i dalje ulaže u ovaj kraj, da s epodstiču mladi vinari i vinogradari i izgradnjom vinskih podruma održi čuvena crmnička vinarska tradicija. On je posebno apelovao da se sačuva veliko bogatsvo Skadarskog jezera, prije svega njegov riblji fond.

Minutom ćutanja odata je pošta utemeljivačima festivala koji više nisu među živima, kao i žrtvama nedavne tragedije na Vranjini.

Proglašene su i nagrade za najbolje pjesme o vinu.

Od prispjelih 13 pjesama, žiri u sastavu predsjednik Goran Radoičić, književni kritičar, i članovi pjesnik i humorista Rajko Joličić i dramski umjetnik Dragiša Simović, prvu nagradu dodijelio je pjesmi “Kapi istine” Slobodana Vučinića iz Podgorice. Drugu nagradu dobila je pjesma “Da zajedno ljubimo vinograde” Sonje Milatović iz Nikšića, a treću Žarko Marović sa Virpazara za pjesmu “Vino za potonju uru”.

Marović je odbio da prihvati nagradu iz ličnih razloga.

Inače, cijene vina kreću se od 5-15 eura, meda od 8-12 eura, pržene ukljeve dva, a svježe tri eura. Među izlagačima je prvi put i naš proslavljeni rukometni reprezentativac Mladen Rakčević, koji je kazao da će se nakon okončanja sportske karijere moguće još više posvetiti proizvodnji vrhunskog vina.

U zabavnom programu nastupaju danas folklor KUD “Jedinstvo”, Dino Beharović i “D bend”, hor “Via profesori” i čuvena beogradska “Zana”. Ističući da mu je drago što bend uskoro slavi 40 godina postojanja i uspješnog rada, popularni Zoran Žika Živanović iz “Zane” kazao je da su članovi grupe oduševljeni što prvi put nastupaju i na ovom festivalu.

Organizatori festivala su MZ Crmnica, Udruženje vinara “Crmnički vranac”, NVO “Dani Skadarskog jezera”, uz podršku Opštine Bar i TO Bar.

Sjutra su na programu od 11 sati nastupi Foklornog ansambla “Rumija”, folklora KUD “Sveti Jovan Vladimir”, Nine Strugar i “Crvene jabuke”. u 14:30 je dodjela nagrada za najbolja vina, a čast da zatvore festival potom će pripasti legendarnim barskim rokerima Guli i Katapultu.

Galerija

Bonus video: