Đurković: Čast pripada onima koji su branili otadžbinu, a bruka onima koji se ne odriču deklaracije "rat za mir"

"Bruka pripada onima koji su ćutke i snishodljivo udovoljili velikoj sili da posmrtne ostatke Hitlerovih vojnika eshumiraju, presahrane i obilježe, a svojim palim borcima žele izbrisati a kamoli obilježiti postojanje i žrtvu", poručio je Đurković
3326 pregleda 2 komentar(a)
Sa obilježavanja 20 godina od NATO bombardovanja u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Sa obilježavanja 20 godina od NATO bombardovanja u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Obilježavajući 20 godina od NATO bombardovanja članovi porodica boraca koji su poginuli tokom devedesetih godina i Udruženje boraca ratova od 1991-1999. položili su cvijeće na spomenik borcima tzv. nikšićko-šavničke grupe, koji se nalazi na Trgu "Šaka Petrovića", u blizini Saborne crkve u Nikšiću.

Spomenik, na kome su upisana 62 imena boraca koji su u minulom ratu poginuli u BiH, Kosovu i Hrvatskoj, Udruženje je podiglo 2006.

Predsjednik Opštinskog odbora Udruženja, Blažo Đurković poručio je da kao što laž i istina bitišu zajedno tako i čast i bruka žive dovijeka.

Kako je kazao čast pripada onima koji su časno obukli uniformu, izvršavali zadatke starješina, branili otadžbinu, kao i njihovim porodicama, dok, kako je kazao, bruka pripada onima koji se ne odriču deklaracije "rat za mir".

"Bruka pripada onima koji su ćutke i snishodljivo udovoljili velikoj sili da posmrtne ostatke Hitlerovih vojnika eshumiraju, presahrane i obilježe, a svojim palim borcima žele izbrisati a kamoli obilježiti postojanje i žrtvu", poručio je Đurković.

Predsjednik Udruženja Radan Nikolić kazao je da se širom Crne Gore osuđuje NATO agresor za "zlodjelo koje je učinio i slavi herojstvo palih junaka".

"Vojska Crne Gore, koja je izgleda to još samo u naslovu, od pristupanja Crne Gore NATO-u, ‘zarobila’ je spomenike borcima u kasarni u Maslinama, u Podgorici i Danilovgradu i ne dozvoljava porodicama poginulih boraca, Udruženju i poštovaocima da polože cvijeće. To govori koliko je Crna Gora suverena država, koliko je Vojska zaista vojska Crne Gore. Izgleda je samo ona Vojska u obimu kojem treba opravdati izdatke koji se za nju izdvajaju iz državnog budžeta na račun građana", poručio je Nikolić.

Kako je kazao i u vojsci i u policiji ima "sinova i braće poginulih boraca i zbog toga poštuju i vojsku i policiju, ali ne poštuju one, poput ministra ‘predaje’ Predraga Boškovića koji čini sve da unizi sve patriotsko koje je krasilo nekadašnju vojsku Jugoslavije".

Na spomen obilježje cvijeće su položili i delegacije Nove srpske demokratije, Radničke partije, Demokratske narodne partije, Prave Crne Gore, komunisti, članovi NOR-a Jugoslovenska opcija, Socijalističke narodne partije, Alternative i Kluba dobrovoljnih davalaca krvi "Sveti Sava".

Pomen stradalima u NATO bombardovanju, nakon svete liturgije, obavio je i vladika budimljansko–nikšićki Joanikije u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog, nakon čega je odao poštu i ispred spomen obilježja.

Galerija

Bonus video: