Mještani Župe najavili blokiranje glavne saobraćajnice za teretna vozila

Župljani traže da se odmah raspiše tender za rekonstrukciju prve dionica puta u dužini od šest kilometara, da se krene u izradu projekta preostale dionice glavne saobraćajnice do sela Morakovo, uklkučujući i pješačku stazu od kuće Ivanovića do Kamenog krsta
917 pregleda 1 komentar(a)
Sa zbora u Mioljem Polju, Foto: Svetlana Mandić
Sa zbora u Mioljem Polju, Foto: Svetlana Mandić

Ukoliko nadležni ne sjednu sa predstavnicima nikšićke Župe da razgovaraju o ispunjenju njihovih zahtjeva oni će 7.aprila blokirati glavnu saobraćajnicu za teretna vozila. To je poručeno sa protestnog zbora koji je Mjesna zajednica organizovala u Mioljem Polju, ispred zgrade MZ. U ime mještana predsjednik MZ Dragoljub Radulović pročitao je zahtjeve za čije ispunjenje traže da Vlada bude garant.

„Da se sva koncesiona sredstva opredijele za potrebe MZ Župe nikšićke. Sredstva uplaćivati na posebnom računu uz kontrolu Vlade i Mjesne zajednice i usmjeriti ih za projekte koje kandiduje MZ. Ovaj zahtjev proizilazi iz sledećeg: samo za zadnje tri godine u budžet Vlade Crne Gore uplaćeno je 2.412.000 eura. Od toga je Opština Nikšić dobila 1.712.000 eura. A šta smo dobili mi?“, poručio je Radulović.

Župljani traže da se odmah raspiše tender za rekonstrukciju prve dionica puta u dužini od šest kilometara, da se krene u izradu projekta preostale dionice glavne saobraćajnice do sela Morakovo, uklkučujući i pješačku stazu od kuće Ivanovića do Kamenog krsta.

“I tu imamo mjeru. Pošto je dužina ove dionice 14 kimoletara, dogovarom riješiti dinamiku i realizaciju ovog zahtjeva”, kazao je Radulović.

Takođe traže i da se konačno riješi problem urednog vodosnabdjevanja za sva župska domaćinstva, posebno imajući u vidu Gornja Kuta, sela Zagrad i Oblatno koja su, kako je istakao Radulović, usled eksploatacije rude ostala bez svojih izvorišta. Tu je i zahtjev da se uradi skromna sportska sala, obezbijedi travnati fudbalski teren i da se konačno završi započeti sportski teren u selu Zagrad. Da se nastavi postavljanje rasvjete za sela Bjeloševina i Morakovo kao i da se realizuje obećanje za postavljanje iste u Starom Selu.

“Da se nastavi realizacija svih potpisanih dogovora sa Opštinim Nikšić i za sve ove postavljene zahtjeve da garant bude Vlada Crne Gore”, poručio je Radulović.

Kako je kazao protestni zbor su organizovali jer već mjesec uzalud pokušavaju da stupe u kontakt sa državnim organima kako bi im skrenuli pažnju na probleme sa kojima se mještani te Mjesne zajednice sreću. Pitao je premijera Duška Markovića i resorne ministre da li njihovo ćutanje znači da odobravaju to što se po Župi rade i pokazao fotografije uništenog puta, „crvene“ rijeke, polomljenih koševa, urušene zgrade u kojoj se nekada nalazila škola. Kako je kazao nema ništa protiv što predsjednik Vlade i ministri obilaze Plav, Gusinje, Petnjicu i drago mu je zbog toga, jer treba svima posvetiti pažnju, ali šta je sa Župom koja je državi toliko toga dala.

Narod se, kako je kazao buni ne zbog sebe već zbog djece, njihove bezbjednosti i boljeg života.

„Ovo je zadnji voz za Župu. Ako dozvolimo da i taj voz prođe neka nam bude onda tako da iz Župe sve ide a onda ćemo i mi jer nećemo imati gdje dolaziti“, poručio je Radulović.

Radulović se u govoru osvrnuo i na vlasnika Uniproma, Veselina Pejovića, koji je najavio da će podnijeti tužbu protiv njega zbog navodnih dezinformacija.

„Čekam Veso Pejoviću da me sudski goniš. Đe su Pejoviću milioni koje se odvezao iz Župe? Na čiju su adresu? Ko je uništio put koji je jedina žila kucavica u Župi? Kada postavljamo ta pitanja niko neće da odgovori – ni predsjednik Vlade, ni resorni ministri, ni Opština, ni Pejović“, kazao je predsjednik MZ.

Nakon zbora Župljani su prošetali do Kamenog krsta noseći parolu „Minut je do 12 za našu budućnost“.

Galerija

Bonus video: