Radovanova desnica bez premca u Šapcu

Član novoformiranog Kluba obarača ruku “Sozina” iz Sutomora priča da se takmičio samo u kategoriji - “desna ruka” i da je svim protivnicima ruku oborio za manje od sekunde
438 pregleda 0 komentar(a)
Radovan Kilibarda, Foto: Privatna arhiva
Radovan Kilibarda, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 24.03.2018. 20:37h

Šesnaestogodišnji Radovan Kilibarda apsolutni je pobjednik turnira u obaranju ruku u Šapcu u kategoriji do 100 kilograma.

Član novoformiranog Kluba obarača ruku “Sozina” iz Sutomora priča da se takmičio samo u kategoriji - “desna ruka” i da je svim protivnicima ruku oborio za manje od sekunde, iako su svi bili stariji od njega najmanje sedam-osam godina.

“Imao sam tog dana više od 30 borbi, računajući takmičarske i one poslije nadmetanja sa takmičarima i iz kategorije preko 135 kilograma. Iskreno, nisam očekivao ovo. Mada se takmičenje zvalo amatersko, više od 60 odsto učesnika bili su reprezentativci i profesionalci. Vidio sam da mogu sa svima...”, kaže Kilibarda, učenik drugog razreda Ekonomsko-ugostiteljske škole u Nikšiću.

I ostali takmičari kluba postigli su zavidne rezultate na takmičenju koje je okupilo više od 150 učesnika iz Srbije, Crne Gore, BiH i Makedonije.

Među seniorima, Ilija Hrvatin bio je četvrti u obaranju lijevom rukom, a kod juniora - srednjoškolaca, Podgoričanin Marko Božović stigao je do četvrtfinala.

“Sozinu“ su predstavljali i srednjoškolci Ivan Sekulović i seniori Aleksandar Marković i Božidar Mašović, svi mlađi od 21 godinu.

Kuriozitet je da su se takmičenju sva šestorica takmičili u kategoriji odraslih.

Kilibarda kaže da je u obaranju ruke ključan splet tri elementa - snage, brzine i tehnike.

Ističe da se za u tom sportu za meč od jedne sekunde spremaju i po dvije godine.

“I tu ne smije biti greške”.

Obaranje ruku se kod nas, kako kaže, još tretira kao kafanski sport, ali da je u svijetu sve popularniji i plaćeniji i da će postati olimpijska disciplina.

“Osnovna je ipak ljubav prema tome. Sa momcima iz ‘Sozine’ se znam od ranije, već sam nastupao s njima i radio sparinge u Nikšiću i Podgorici. Odmalena sam obarao ruke sa drugarima, počeo sam prvo sparinge, a tek posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno treniram. Imam profesionalni sto za obaranje ruke i sprave za jačanje određenih djelova ruke. Naredno tamičenje mi je međunarodni Kup u Baru, plan je i takmičenje u Hrvatskoj, a velika mi je želja da nastupim za repezentaciju Crne Gore”.

Osnivaju klubove da bi formirali reprezentaciju

Osnivač “Sozine” Stojan Sekulović, koji se uspješno takmiči na regionalnim nadmetanjima u obaranju ruke, kaže da je Kilibarda bio pravo iznenađenje turnira.

Ističe da su Šapčani bili iznenađeni snagom cijele ekipe.

“U toku je formiranje još klubova - u Baru, Podgorici i Nikšiću, kako bismo što prije oformili savez, a potom i reprezentaciju, jer Crna Gora ima veoma perspektivne takmičare. U Baru ćemo do juna organizovati internacionalni turnir koji će biti pravi spektakl, jer dolaze neki od najvećih svjetskih takmičara”.

Bonus video: