Nikšić: Na Filološkom priređen bogat kulturno umjetnički program

Studenti su za „Dane frankofonije“ pripremili šansone, skečeve, stihove Prevera i Apolinera, ali i plesnu tačku, kombinaciju klasičnog baleta i savremenih rep ritmova
880 pregleda 0 komentar(a)
Dani frankofonije u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Dani frankofonije u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Na Filološkom fakultetu u Nikšiću, u sklopu manifestacije „Dani frankofonije“ studenti i profesori studijskog programa za francuski jezik i književnost priredili su bogat kulturno umjetnički program, a u saradnji sa Francuskim institutom i izložbu posvećenu Žoržu Klemensou.

„Manifestacija 'Dani frankofonije', kako u Crnoj Gori tako i u Nikšiću, traje decenijama. Studenti su vrlo motivisani i oni sami pokreću neke svoje kreacije za svaku godinu, tako da smo ove godine, pored bogatog i raznovrsnog umjetničkog programa, pripremili dvije prezentacije i izložbu u saradnji sa Francuskim institutom“, kazala je prof.dr Jasmina Nikčević, rukovodilac studijskog programa za francuski jezik.

Kako je istakla francuski jezik i kultura se u oblasti frankofonije ne javljaju kao bivša kolonizatorska sila, već kultura koja je visoko uvažavala i uvažava sve identiteske osobenosti zemalja u kojima se taj jezik i dalje izučava.

Katedra za francuski jezik i književnost je otvorena prije 16 godina, ali se francuski jezik u Crnoj Gori izučava od 2001.godine, kao drugi strani jezik. Kako je Nikčević istakla osnivanju katedre prethodila je činjenica da je francuski jezik bio veoma zadtupljen u osnovno-školskom obrazovanju, dok su nastavnici i profesori pomenutog jezika bili deficitaran kadar. Danas je, kako je sa žaljenjem konstatovala, situacija potpuno drugačija.

Dani frankofonijeDani frankofonije

„Nažalost, naši najbolji studenti u svakoj generaciji imaju problem sa zapošljavanje zato što Ministarstvo prosvjete nekim reformskim zahvatima nedovoljno pokazuje pažnju, drugom stranom jeziku, tako da imamo manji broj nastavnika, časova i manji broj učenika koji izučavaju francuski jezika. Zato su 'Dani frankofonije' važan momenat da promovišemo značaj višejezičnosti i izučavanja drugog stranog jezika, počev od osnovne škole kao bazične institucije, od koje zavisi kasnije dobro srednjoškolsko i univerzitetsko obrazovanje“, poručila je Nikčević.

NikčevićNikčević

Na katedri za francuski jezik postoje osnovne, postdiplomske i doktorske studije koje pohađa oko stotinu studenata. Veći broj uspješno diplomiranih studenata iz prvih generacija su postdiplomske i doktorske studije završili u Turu i Strazburu, a danas rade kao saradnici na Filološkom fakultetu i prof. Nikčević kao pozitivno ističe upravo, kako je kazala, kvalitetno obnavljanje domaćeg kadra.

Studenti su za „Dane frankofonije“ pripremili šansone, skečeve, stihove Prevera i Apolinera, ali i plesnu tačku, kombinaciju klasičnog baleta i savremenih rep ritmova.

Bonus video: