Nurković bi da mu se tapše za haos u Donjoj Gorici

Radovi na 3,3 kilometra puta na izlazu iz glavnog grada prema Cetinju trebalo je da budu gotovi početkom novembra prošle godine
10898 pregleda 13 komentar(a)
Nurković, Foto: Boris Pejović
Nurković, Foto: Boris Pejović

Završetak gradnje bulevara kroz Donju Goricu kasni više od pet mjeseci, mještani se svakodnevno žale, na vrijeme nijesu riješeni imovinski odnosi i evidentni su propusti izvođača radova vrijednih 9,5 miliona eura, ali čini se da je ministru saobraćaja Osmanu Nurkoviću veći problem što mediji izvještavaju o svemu tome.

Radovi na 3,3 kilometra puta na izlazu iz glavnog grada prema Cetinju trebalo je da budu gotovi početkom novembra prošle godine.

Rok je prvo pomjeren za 28. mart, a skoro je saopšteno da će to biti kraj aprila.

Mada je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Mihailo Anđušić pitao ministra saobraćaja da poslanicima saopšti kada će ovaj posao biti završen, Nurković nije saopštio novi datum, nego je kazao kako se “nada” da će to biti kraj aprila.

“I da nakon toga i građani, i mediji i vi kao poslanici čestitate i zahvalite za ovo što je urađeno. Jer znamo komentare i dok je rađena rekonstrukcija puta Podgorica - Cetinje i Cetinje do Budve. Sve dok se ne završi bilo koji zastoj, bilo koji prekid i bilo koji problem, medijski je jako dobro propraćen i kritikovan. Kad se završi to, istog dana se stavlja tačka i nema jednog pozitivnog komentara”, požalio se ministar u četvrtak u Skupštini Crne Gore.

Radovi u Donjoj GoriciOstalo još dosta posla: Radovi u Donjoj Gorici

Sugerisao je da će “Tehnoput” “i pored uloženih napora i pojačanog intenziteta radova” biti novčano kažnjen jer je, kako je kazao, ugovorom predviđeno da izvođač plaća penale u iznosu od 0,1 odsto za svaki dan kašnjenja sa maksimalnom mogućom kaznom od pet odsto vrijednosti ugovora.

“Zaista se radi u otežanim uslovima kada se obavlja saobraćaj na tom dijelu puta i kad imamo u vidu neriješene pravne odnose na vrijeme, ogormni broj instalacija i svega ono ga što je trebalo istovremeno sa odvijanjem saobraćaja sve to da završavaju”, kazao je pred poslanicima.

Iz Direkcije za saobraćaj, koja je investitor, ranije su kazali da Glavni grad nije regulisao sve imovinsko-pravne odnose i da će morati da bude srušena jedna kuća, a postupak eksproprijacije tek slijedi, zbog čega će radovi morati biti prolongirani i poslije marta. Prvobitnim projektom nije bilo predviđeno rušenje, a iz Direkcije i Glavnog grada nijesu odgovorili “Vijestima” i pojasnili zbog čega je došlo do promjene.

Iz Glavnog grada, u više navrata, naglašavano je da su svi imovinsko-pravni odnosi riješeni.

Zbog čestih prekida kablova na toj dionici oko 1.700 domaćinstava je 15 puta u nekoliko mjeseci bilo bez struje, a kompanije “Tehnoput” i Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) međusobno su se optuživali ko je kriv zbog toga.

Nadovezujući se na izlaganje ministra, i poslanik DPS-a je kritikovao medije koji si izvještavali o kašnjenju radova na jednom od glavnih putnih pravaca u Podgorici.

“Ova saobraćajna investicija je na neki poseban način privlačila pažnju javnosti, odnosno medija prije svega. Možda ne na jedan korektan način. Sa ovog mjesta trebalo bi se prije svega zahvaliti građanima tog područja, građanima Donje Gorice, koji su pokazali da su imali najviše strpljenja u svemu ovome, a upravo te medijske aktivnosti su uticale da mi na nedjeljnom nivou imamo priloge koje na jedan diskutabilan način izvještavaju o realizaciji ovih investicija,” kazao je Anđušić.

Komentarišući nadanje ministra o kraju tih radova, poslanik je kazao da “negdje uvjerenje da kraj aprila mjeseca, kašenjenje za jedan priod od novih mjesec dana, ja bih bio zadovoljan i siguran sam da bi građani bili zadovoljni”.

Međutim, mještani i oni koji svakodnevno putuju Podgorica - Cetinje nisu zadovoljni što se rok za radove produžio za više od pet mjeseci.

Mještanin Donje Gorice Mirko M. kazao je “Vijestima” da je život u tom naselju nepodnošljiv od kada su počeli radovi.

“Naravno da bismo istrpjeli da se to odradi u nekom razumnom roku, ali to već traje preko godinu. Moram ranije da krenem na posao, jer ne znam šta ću zateći na gradilištu, da li će zastoj biti veći ili manji. To je jedan od problema, automobil sam morao tri puta da popravljam do sada, odnosno da krpim gumu, popravim felgu”, kazao je on.

Istakao je da je posebna priča prekidi u napajanju strujom, koji su prije nekoliko mjeseci bili svakodnevni.

“Jedno vrijeme na toj trasi nije bilo mnogo radnika, svega nekoliko, sada su ih angažovali mnogo više, ali opet ne znamo kada će biti napokon završen”.

Milan iz Kokota, koji svakodnevno više puta prolazi tom dionicom, kazao je da probijanje roka frustrira.

“Svugdje kasnimo, gužva je nesnošljiva u periodu od 8-9 i 16-17 časova”, kazao je za “Vijesti”.

Nurkoviću bonus 2.840 eura zbog zatvorenih puteva

Komentarišući medije, ministar sabraćaja je kazao da su stalno kritikovali kašnjenja radova na realizaciji putnih pravaca Podgorica - Cetinje i Cetinje - Budva.

Međutim, upravo zbog obustave saobraća na tom putu putnička i teretna vozila su uglavnom morala da koriste pravac Podgorica - Bar preko tunela Sozina, koji je u vlasništvu “Monteputa”. Time je Cetinje bilo veći period izolovano.

Na čelu “Monteputa” bio je u tom periodu upravo Nurković, koji tvrdi da je zaslužio bonus od 2.840 eura.

“Zaslužio sam i zaradio taj novac. Nakon prelaska na mjesto ministra još par mjeseci vodio sam tu firmu do imenovanja novog direktora i uštedio između 10 i 12.000 eura kompaniji. Vjerovatno je to Odbor direktora cijenio”, kazao je Nurković u emisiji “Načisto“ u julu 2017.

Telekom: Odmah izlazimo na teren kad su prekidi

Iz Telekoma su “Vijestima” saopštili da od početka radova učestvuju u sinhronizaciji aktivnosti sa investitorima i izvođačima radova na svim lokacijama, pa i na gradilištu budućeg bulevara u Donjoj Gorici.

“U tom smislu, od početka radova u Donjoj Gorici imali smo više velikih planskih aktivnosti tokom kojih smo izvršili neophodna izmještanja kablova kako bi se izbjegla trajna oštećenja na infrastrukturi. Izmještanja su vršena tokom noći (najčešće između ponoći i šest sati ujutru) sa kontrolisanim prekidima minimalnog trajanja, a korisnici su bili unaprijed obaviješteni o planiranim aktivnostima. Istovremeno smo korisnicima Magenta paketa, čiji su servisi zbog radova u Donjoj Gorici bili privremeno isključeni, poklonili 100GB mobilnog interneta”.

Ukoliko i dođe do slučajnog oštećenja telekomunikacione infrastrukture, kako su saopštili, šteta je najčešće zanemarljiva i ekipe Telekoma odmah izlaze na teren kako bi sanirale prekid.

“Naše ekipe kroz saradnju sa investitorima i izvođačima radova učestvuju u aktivnom praćenju gradilišta u Donjoj Gorici, gdje se zajedno trudimo da incidente svedemo na minimum. Pregled smetnji u radu naših servisa u Donjoj Gorici ne sadrži jasnu distinkciju o uzroku smetnji, već samo ukazuje da je linija bila u prekidu. Dakle, uvidom u prijave ne možemo jednoznačno utvrditi da li je prekid uzrokovan radovima na bulevaru ili drugim faktorima”, tvrde iz Telekoma.

Bonus video: