Nastavnici poručili da će radikalizovati štrajk ako Šaranović ne bude smijenjen

Nastavnici Policijske akademije juče počeli štrajk, direktor odgovorio disciplinskim prijavama
2002 pregleda 0 komentar(a)
Prinuđeni na štrajk: Juče ispred Policijske akademije, Foto: Boris Pejović
Prinuđeni na štrajk: Juče ispred Policijske akademije, Foto: Boris Pejović

Direktor Policijske akademije (PA) Boban Šaranović zbog organizovanja štrajka suspendovao je četiri nastavnika i protiv njih pokrenuo disciplinski postupak.

Rješenja o suspenziji juče su uručena članovima štrajkačkog odbora - Svetomiru Kneževiću, Damiru Zejniloviću, Radovanu Popoviću i bivšem čelniku Sindikata PA Žarku Mrdoviću.

Službenici obezbjeđenja uručujući im rješenja, obavijestili su ih da im je do okončanja postupka zabranjen ulaz u Akademiju, zbog čega je njihov pravni zastupnik, advokat Darko Dragović najavio podnošenje krivične prijave protiv Šaranovića.

“I obavijestiti Inspekciju rada o svim nezakonitostima i tražiti da izvrše kontrolu”, rekao je on.

Suspendovani nastavnici, ali i njihove kolege koje od juče štrajkuju tražeći smjenu Šaranovića, ocijenili su da je opet u pitanju revanšizam direktora. Mrdović tvrdi da je Šaranović suspenzije obrazložio navodno nezakonitim stupanjem u štrajk.

Prije nego su im uručena rješenja, Knežević je kazao da 11 nastavnika stupa u štrajk zbog stalnog uništavanja ustanove i brojnih Šaranovićevih nezakonitih postupaka:

“Nakon što smo 22. marta upoznali direktora sa Odlukom o stupanju u štrajk, on je u nedjelju otputovao u Ameriku. To u pravoj mjeri oslikava način na koji se rješavaju problemi”.

Nastavnici ponavljaju da mjesecima traže pomoć od premijera Duška Markovića, ministra prosvjete Damira Šehovića, ali da niko nije odgovorio na njihove dopise.

“Niko nije došao ni da nas pita nešto, a mjesecima trpimo torturu... Prinuđeni smo na štrajk, ako ga ne smijene, od naredne sedmice ćemo ga radikalizovati”, rekao je Knežević.

Dragović: Ovo je nezapamćeno

Advokat Dragović kazao je da je Šaranović postupio suprotno svim zakonskim propisima: “I ne samo da je ograničio zaposlene na korišćenje prava na štrajk i isticanje nezadovoljstva uslovima i načinom rada, već je pokrenuo postupak otkaza, što je nezapamćeno u savremenom radnom pravu crnogorskom. Ne znam u zadnjih 15 godina da se desila slična situacija - da je neko dobio otkaz zbog korišćenja prava na štrajk. A inače, Zakon o radu decidno navodi da korišćenje prava na štrajk ne može da bude otkazni razlog”.

Bonus video: