Šaranović: Dio nastavnika se bori za nezakonite privilegije

"Problem nije, niti može biti u ustanovi, niti u meni kao direktoru, jer ustanova radi po zakonu, odnosno sa svim zaposlenim se postupalo i postupaće se na isti način", kaže direktor Policijske akademije
3200 pregleda 0 komentar(a)
Policijska akademija u Danilovgradu, Foto: Boris Pejović
Policijska akademija u Danilovgradu, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.03.2019. 16:26h

Ponovnim obraćanjem javnosti putem medija, dio nastavnika Policijske akademije i dalje nastoji da, mimo zakonskih procedura, izvrši pritisak na institucije kako bi sačuvali i povratili nezakonite privilegije i opravdali svoje postupanje suprotno zakonu, kazao je direktor Policijske akademije Danilovgrad, Boban Šaranović.

On je kazao da su optužbe dijela nastavnika netačne i neosnovane.

"Prevoz nastavnog osoblja je ukinut, jer je prethodno nezakonito uspostavljena praksa da se prevoz organizuje samo za nastavnike bez bilo kakve odluke i pravnog osnova, dok drugi zaposleni to pravo nisu nikada uživali, čime su zapravo na Akademiji neformalno postojali službenici prvog i drugog reda. Ukidanje prevoza je u skladu sa Opštim kolektivnim ugovorom i Uredbom o nadoknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru, kojima je pravo na prevoz uključeno u startni dio zarade. Odluka direktora, zapravo predstvalja ukidanje diskriminatorske prakse prema ostalim zaposlenim koji to pravo nikada nisu uživali i koristili, tako da je ovaj zahtjev isključivo lično motivisan. Psiholog je raspoređen u skladu sa Opštim zakonom o obrazovanju i normativima Ministrastva prosvjete, jer po tom aktu pravo na sistematizovanog psihologa može imati samo obrazovna ustanova sa više od 450 polaznika. Time bi dati psiholog po zakonu bio tehnološki višak, ali mu je od strane direktora ponuđeno drugo odgovarajuće radno mjesto u skladu sa stručnom spremom i sistematizacijom kako ne bi ostao bez posla. Uprkos opstrukcijama ovog dijela nastavnika, na akademiji su organizovane obuke, a nakon potpisivanja sporazuma sa MUP-om, otpočeće novi ciklus planskih obuka za zaposlene u Upravi policije, kao i u drugim organima iz sektora bezbjednosti", navodi Šaranović.

Sada je, smatra on, očigledno da se ovi nastavnici "pod plaštom navodne brige za rad ustanove isključivo bore za svoje nezakonite privilegije".

Poručuje da nema govora o bilo kakvom revanšizmu, već da se radi isključivo o uspostavljanju sistema upravljanja na principu jednakosti u skladu sa zakonom u kome se rad i disciplina vrednuju.

"Etiketiranje i plasiranje neutemeljenih optužbi ne mogu sakriti suštinu: Policijska akademija i njen direktor rade u skladu sa datim ovlašćenjima i nadležnostima, u korist ustanove i ne kršeći nijedno slovo zakona. Jedini koji su se ogriješili o zakonske odredbe jesu upravo pomenuti nastavnici, kojima za razliku od prethodnih godina, nije uspio puč na Policijskoj akademiji i blokiranje njenog rada. Obezbjeđeni su i tehnički i kadrovski preduslovi za rad, bez obzira na njihove opstrukcije, i po drugi put organizovanom štrajku, čija je isključiva namjera da Akademiju stave u žižu javnosti kao problematičnu instituciju i na taj način se obračunaju se sa mnom lično kao svojim dojučerašnjim kolegom nastavnikom. O kakvim se zapravo namjerama pomenutih nastavnika radi, govori činjenica što su ovaj svojevrsan performans organizovali za vrijeme mog službenog puta u SAD zajedno sa kolegama iz sudstva, tužilaštva i policije. Nastavnici koji su pribjegli nezakonitim opstrukcijama, moraju biti svjesni da će snositi posljedice za svoje postupanje shodno zakonu", navodi Šaranović.

Akademija, kako je rekao, nije ustanova za "ostvarivanje i zadržavanje ličnih interesa i privilegija dijela nastavnika".

"I to 11 od 19 nastavnika, a ne od 16, i koji su javno izjavili da druge zaposlene na Akademiji smatraju „polupismenim ljudima“, već da bude u službi države, zadovoljnih građana i klijenata, da bude ustanova u kojoj se zaposleni poštuju i uvažavaju međusobno, što podrazumijeva jednaka prava, ali i jednake obaveze za sve zaposlene. Jer, radno vrijeme od 7 sati dnevno, besplatan prevoz i ostalo, nisu prava zaposlenih, već nezakonite privilegije dijela nastavnika na koje se mnogo lakše navići nego ih se odreći. Navedeni nastavnici, zarad pokušaja očuvanja nezakonitih privilegija i kao neko ko bi trebalo da podučava buduće zaštitnike zakona i reda, znaju da mediji nisu teren za dokazivanje poštovanja zakona već da za to postoje nadležne insitucije", kazao je Šaranović.

Policijska akademija je, kako je kazao, "mjesto koje pruža odlične uslove za zaposlene, za sve one koji posao rade u zakonskim okvirima, sa svim pravima i obavezama".

"S obzirom da su odbili poziv na dijalog i izabrali medije kao sredstvo međusobne komunikacije, ovim putem im poručujem: Akademija jeste mjesto koje pruža odlične uslove za zaposlene, za sve one koji posao rade u zakonskim okvirima, sa svim pravima i obavezama. Ko misli da, medijskim pritiscima i nezakonitim štrajkom, može zadržati privilegije koje mu ne pripadaju ni po jednom osnovu, imam poruku: Problem nije, niti može biti u ustanovi, niti u meni kao direktoru, jer ustanova radi po zakonu, odnosno sa svim zaposlenim se postupalo i postupaće se na isti način. Jedini problem jesi oni koji misle da im pripadaju veća prava od ostalih. Ipak, zakon, red i rad se moraju poštovati. U to ime, siguran sam da je ovim i završena medijska prepiska", zaključio je Šaranović.