Pred izbore zapošljavaju vrtići i škole?

Iz MANS-a ističu da ne postoji nijedan racionalni razlog da se baš uoči izbora sklapa toliko veliki broj ugovora, iz obrazovnih institucija tvrde da je bilo potrebe za radnicima
5871 pregleda 7 komentar(a)
Za tri mjeseca 177 oglasa: Vrtić “Đina Vrbica”, Foto: Luka Zeković
Za tri mjeseca 177 oglasa: Vrtić “Đina Vrbica”, Foto: Luka Zeković

Uoči prošlogodišnjih predsjedničkih izbora državne institucije i ustanove sklopile su preko 3.000 ugovora o zapošljavanju, uglavnom na rok od mjesec, pokazuje analiza podataka Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), koju je uradila Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

U aprilu prošle godine bili su predsjednički izbori, a u maju lokalni i to u 12 opština, a MANS tvrdi da podaci ASK ukazuju na to da je najintenzivnije zapošljavanje bilo u oblasti obrazovanja i lokalnim samoupravama.

Iz Ministarstva prosvjete kazali su “Vijestima” da ustanovama nije potrebna saglasnost tog resora za sklapanje ugovora o radu u trajanju do mjesec, već da je to u nadležnosti uprava.

U analizi MANS-a ističe se da je najveći broj predizbornih ugovora o zaposlenju prijavila javna predškolska institucija „Đina Vrbica“.

“Ta mreža od 18 jedinica vrtića informisala je ASK da je za ta tri mjeseca sklopila 177 takvih ugovora. Srednja Elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ je u istom periodu potpisala 40 ugovora o zapošljavanju, Srednja škola „Danilo Kiš“ u Budvi 34, a Škola za srednje i više stručno obrazovanje “Sergije Stanić” u Podgorici 32, dok je osnovna škola “Dušan Korać’’ u Bijelom Polju potpisala 32 ugovora o zapošljavanju, OŠ „Hajro Šahmanović“ u Plavu čak 33, „Mahmut Lekić“ u Tuzima 28 ugovora, „Aleksa Đilas Bećo“ iz Mojkovca 27, a „Bajo Jojić“ u Andrijevici 18 ugovora...”, navode iz MANS-a.

Izvršna direktorka MANS-a Vanja Ćalović Marković ocjenjuje da “ne postoji nijedan racionalni razlog da se baš uoči izbora, pogotovo predsjedničkih, sklapa toliko veliki broj ugovora”.

“...Osim ako to nije bio pokušaj da se oni na neki način ucijene i privole da glasaju za vladajuću partiju ili da ne izađu na izbore ukoliko imaju neki drugačiji politički stav”, ističe ona. Naglašava da ovo pokazuje da institucije nastavljaju da “koriste čuvenu formulu Zorana Jelića ‘jedan zaposleni - četiri glasa’”.

Direktor vrtića “Đina Vrbica” Vuk Stanišić tvrdi da je u toj ustanovi preko 4.000 djece, da ima prekobrojnih grupa.

“I samim tim potrebu za angažovanjem dodatnog kadra, kao i zamjenama. Ne zaboravite da smo mi najveća ustanova u Crnoj Gori, kao i da broj potrebnog kadra varira, u zavisnosti od broja djece. Inspekcijski organi su u više navarata, uključujući inspekciju rada, posjećivali našu ustanovu i nijesu nađene nepravilnosti, kako prije, tako i poslije izbora”, kazao je “Vijestima” Stanišić. Druga podgorička ustanova, ETŠ “Vaso Aligrudić” prema zvaničnim podacima sklopila je 40 ugovora o radu.

“Mi u kontinuitetu imamo problem sa nastavnicima, posebno nastavnicima elektro struke. Kad konkurs bude nesupješan, mi, naravno, moramo održavati proces rada do raspisivanja novog konkursa. Ista je situacija i prije predsjedničkih izbora, kao i sada, i u to se svako može uvjeriti, uključujući i inspekcije”, kazao je direktor Veselin Pićurić.

Ćalović Marković odbacuje mogućnost da je ovoliki broj novih zaposlenih zapravo bio neophodan ustanovama i institucijama. “...Ništa se vanredno u Podgorici nije desilo, nije bilo naglog porasta broja stanovnika, pa da imamo tako povećano zapošljavanje, kao što je slučaj sa vrtićem “Đina Vrbica”. Dakle, ne postoji nijedan razlog da se ti ugovori ne zaključuju na način predviđen Zakonom o radu, ukoliko to nije klasično predizborno zapošljavanje sa ciljem kupovine glasova”, kazala je Ćalović Marković.

Makar 15 odsto više zapošljavali nego što su Agenciji prijavljivali

MANS još navodi da je od izmjena Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, odnosno u protekle tri godine, ASK-u prijavljeno da je tokom predizbornih kampanja sklopljeno preko 7.000 ugovora o radu.

U analizi, ta NVO tvrdi da se u skoro 90 odsto slučajeva radi o zapošljavanju na kratak rok.

“Skrećem pažnju na to da nijesu svi ugovori, već samo oni koje su institucije i ustanove same prijavile ASK-u. Kada je MANS radio monitoring parlamentarnih izbora, na jednom uzorku pokazalo se da su institucije sakrile najmanje 15 odsto zapošljavanja, a za koje mi imamo dokaze”, kazala je Ćalović Marković.

Ministarstvo finansija ili organi tog resora potpisali 53 ugovora

U analizi MANS-a navodi se da su tokom kampanje za predsjedničke izbore Ministarstvo finansija i organi u njegovom sastavu potpisali 53 ugovora o zaposlenju, a Ministarstvo poljoprivrede 37.

“Uoči izbora više kompanija u većinskom državnom vlasništvu je sklapalo ugovore o zapošljavanju: AD Plantaže su slopile 54 ugovora, a AD Montekargo 37. Preduzeća u vlasništvu opština su takođe zapošljavala brojne kadrove u predizbornom periodu. Prednjačila su komunalna preduzeća, pa je na primjer podgoričko sklopilo 52, a budvansko 48 ugovora o zapošljavanju uoči predsjedničkih izbora. I uoči drugih izbora institucije su imale sličnu praksu. Na primjer, škola “Aleksa Đilas Bećo” iz Mojkovca je potpisala 32 ugovora o zapošljavanju, a srednja stručna škola na Cetinju 29 ugovora u toku kampanje za lokalne izbore u tim gradovima...”, stoji u analizi MANS-a.

Bonus video: