Mećikukić: Policajci su navalili na mene, iako sam ih upozorila da sam trudna

Ivanu Mećikukić tužilaštvo sumnjiči za krivično djelo sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje u pokušaju, o čemu se izjasnila pred tužiocem Irenom Rajković
10254 pregleda 13 komentar(a)
Danas u Baru, Foto: Radomir Petrić
Danas u Baru, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 27.03.2019. 11:54h

Ivana Joličić-Mećikukić, jedini učesnik nedavne "čempres revolucije“ u Baru osumnjičen da je počinio krivično djelo tokom ovih građanskih protesta, danas je dala izjavu u Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) Bar.

Ivanu Mećikukić tužilaštvo sumnjiči za krivično djelo sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje u pokušaju, o čemu se izjasnila pred tužiocem Irenom Rajković.

Nakon izlaska iz ODT, ona je "Vijestima“ kazala da je bila šokirana kada je čula izjave policajaca u ovom slučaju.

"Šokirana sam pozivom u tužilaštvo. Izašla sam na mirni građanski protest da branim zakon - zakonsko pravo srednjoškolaca na dvorište - a ne da ga kršim. Policajce sam mnogo prije dolaska bagera, dok sam još stajala, obavijestila da sam trudna i da nemaju zakonsko pravo da me diraju. Takođe bih pomenula mizogine i vulgarne provokacije policajaca u prisustvu srednjoškolki. Kada je došao bager, policajci su nam naredili da se sklonimo sa javne površine, a mi smo sjeli. Zatim su policajke bez razmišljanja i upozorenja nasrnule na mene. Otimala sam se u strahu za svoje zdravlje, sve vrijeme sam bila u šoku jer zaista nisam očekivala da će me policajci čupati i vući, čime su prekršili zakon za koji tvrde da im nije dovoljno jasan. Zbog zdravstvenih problema nisam imala ni snage ni vremena da razmišljam o tužbi protiv policajaca, a sada sam ja ta koju gone. Napad je ipak najbolja odbrana", rekla je Joličić Mećikukić.

Ivanu su podržali njeni "čempresari“, koji su došli sa njom do tužilaštva i sačekali je dok nije dala izjavu. Pred tužilaštvo je došao i Džemal Perović, jedan od lidera građanskog pokreta „Oduprii se 97000“, koji je „Vijestima“ kazao da je „čempresare“ podržavao od početka njihovog protesta protiv sječe čempresa u dvorištu gimnazije i za traženje nove lokacije za vrtić.

Aktivisti „čempres revolucije“ su ispred tužilaštva razvili i transparent „Tuže nas oni koji krše zakon“.

Dana u 13:30 pred sudiju za prekršaje izlazi i Andrija Krivokapić, takođe učesnik barskih gtrađanskih protesta, a u narednih sedam dana, takođe sa prekršajnim prijavama, pred sud izlaze još četvorica „čempresara“.

Bonus video: