Media centar: Agencija da ograniči rijaliti programe

Iz Media centra navode da se u programima poput "Parova" i "Zadruge" često promovišu nasilje i govor mržnje
1229 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Media centar pozvao je Agenciju za elektronske medije (AEM) da natjera kablovske operatere na ograničavanje emitovanja sadržaja koji mogu štetiti maloljetnicima.

Iz te nevladine organizacije podsjetili su da je Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o uslovima i postupku izdavanja odobrenja za pružanje audiovizuelnih medijskih usluga na zahtjev donijet 1. februara, a stupio na snagu 14. februara.

„Na osnovu ovog Pravilnika, kablovski operateri su od 17. marta dužni da programske sadržaje koji se distribuiraju u okviru osnovnog paketa programa, a koji mogu štetiti fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloljetnika i kategorisani su kao neprimjereni za maloljetnike mlađe od 18 godina, učini dostupnim samo na način kojim se obezbjeđuje da maloljetnici u uobičajenim okolnostima neće čuti ili vidjeti takvu uslugu“, navodi se u saopštenju.

Kako su istakli iz Media centra, kablovski operateri su dužni da uvedu automatsko aktiviranje mjera roditeljske kontrole takvih sadržaja, odnosno omogućavanje pristupa sadržaju samo uz korišćenje PIN koda.

„Ukoliko ova mjera ne daje efikasne rezultate i program emituje neprimjerene sadržaje za maloljetnike u kontinuitetu i svakodnevno, kablovski operateri moraju da aktiviraju mjeru roditeljske kontrole cijelog TV programa, u periodu od šest do 23 sata“, dodaju u saopštenju.

Media centar je, kako su rekli, prethodnih pet dana pratio kablovske operatere i konstatovao Telemach i Extra TV-a krše pravilnik, dok je, kako navode, M-tel jedini kablovski operater koji poštuje propis.

„Tokom cijelog dana, posredstvom kablovskih operatera Telemach-a i Extra TV-a, u dužim intervalima se bez bilo kakve zaštite na Happy TV, Pink i Pink M televizijama emituju rijaliti programi “Parovi” i “Zadruga” u kojima se često promovišu nasilje i govor mržnje“, ukazali su iz te NVO.

Media centar je pozvao Savjet i direktora AEM da primijene Zakon o elektronskim medijima, izreknu mjere upozorenja i, ukoliko je potrebno, oduzmu odobrenje za emitovanje kablovskim operaterima koji ne poštuju propise.

Bonus video: