Novinari iz Nikšića obišli tehnološki park u Mostaru

Novinari su imali priliku da obiđu tehnološki park, upoznaju se i sa pojedinim stanarima, kao i da posjete Cod hub. Posjeta je obuhvatila i obilazak starog dijela Mostara i čuvenog mosta
491 pregleda 0 komentar(a)
Sa posjete Mostaru, Foto: Tehnopolis
Sa posjete Mostaru, Foto: Tehnopolis
Ažurirano: 27.03.2019. 18:38h

Nikšićki Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis organizovao je studijsku posjetu novinara iz Nikšića tehnološkom parku „Intera“ iz Mostara. Riječ je o parku sa kojim nikšićki Tehnopolis ima veoma uspješnu saradnju. Trenutno realizuju dva zajednička projekta, a aplicirali su za još desetak. Riječ je o projektima koji se tiču pospješivanja razvoja malih i srednjih preduzeća i start-up-ova i osnaživanju mladih.

„Željeli smo da pokažemo koliko je Tehnopolis prisutan u regionu i na koliko projekata sarađujemo, kao i da se novinari upoznaju sa konceptom i radom i drugih tehnoloških parkova“, objasnio je razloge studijske posjete Đorđije Brkuljan, menadžer u Tehnopolisu.

Prema njegovim riječima uskoro će u Nikšiću biti otvorena laboratorija za industrijski dizajn, kakva postoji u mostarskom tehnološkom parku, kao i bio laboratorije. Planirana je saradnja stanara u sklopu Cod hub-ova u Mostaru, Nikšiću, Tuzli i Zadru. Kako je objasnio u skoro svim zemljama okruženja postoje naučno-tehnološki parkovi.

Ana Bogdanović i Mateja Arapović predstavile su Intera tpark koji je osnovan 2011.godine i koji je do sada realizovao preko 30 različitih projekata domaćih i stranih donatora, kao i prvi coworking prostor u Mostaru, Cod hub, koji je otvoren prošle godine. U Interi je organizovano preko 250 obuka koje je prošlo više od 5.000 polaznika a što je rezultiralo sa više od 430 novih radnih mjesta. U pomenutom tehnološkom parku, kako su objasnili, zaposleno je 143 ljudi, imaju 42 start-up-a, a organizovano je preko 270 događaja. Neki od projekata pomenutog parka su CNC edukacije, program 'Moja praksa u sklopu koga mlade ljude pripremaju za tržište rada, gostovanja stručnjaka iz cijele Evrope, info dani, poboljšanje u obradi metala u tehnološkom obrazovanju, unaprijedili su saradnju između dijaspore i domaćih start-up preduzeća...

Novinari su imali priliku da obiđu tehnološki park, upoznaju se i sa pojedinim stanarima, kao i da posjete Cod hub. Posjeta je obuhvatila i obilazak starog dijela Mostara i čuvenog mosta.

Bonus video: