Sutomorsko naselje pokušalo da očisti svega četvoro ljudi

Suvi potok se ne vidi od otpada
3592 pregleda 2 komentar(a)
Svakodnevna scena u Suvom potoku, Foto: Radomir Petrić
Svakodnevna scena u Suvom potoku, Foto: Radomir Petrić

Mještani sutomorskog naselja Suvi potok duže vrijeme su suočeni sa velikim komunalnim problemom - naselje je zatrpano otpadom koji mještani odlažu u kesama, jer su ranije peticijom sklonjeni mobilni kontejneri za komunalni otpad.

Kese sa otpadom su sada na udaru vjetra i uličnih pasa i mačaka, a smeće je na svim stranama naselja koje u sezoni prima veliki broj turista.

Sa tom ružnom slikom nikako nije mogla da se pomiri dr Ana Markić iz Hrvatske, koja posljednjih dana odmara u Sutomoru. Markić, koja je upravo doktorirala zaštitu životne sredine na Univerzitetu Oklend na Novom Zelandu, pokušala je da animira lokalnu zajednicu da zajedno tokom vikenda odrade veliku akciju čišćenja kanala Suvog potoka. Međutim, i pored više obećanja, na licu mjesta pojavili su se samo dr Milan Popivoda i još dvojica mještana.

“Nas četvoro smo za četiri sata intenzivnog rada uspjeli da očistimo otpad iz dijela korita, ukupno 20 velikih vreća smeća koje su potom komunalci ponijeli. Smeće je duž cijele ulice i kanala potoka, što je rezultat nebrige onih koji tu žive, ali, po svemu sudeći, i neadekvatne komunikacije sa komunalnim preduzećem. Kamion komunalnog sada dolazi tri puta nedjeljno, u ponedjeljak, srijedu i petak, u sezoni i češće, međutim, rezultat je poražavajući”, kaže za „Vijesti“ Popivoda. On je dodao da su komunalci akcijašima preporučili da novu akciju preduzeću najave dan ranije, kako bi im komunalci pomogli radnom snagom i mehanizacijom, a takođe i da konataktiraju mjesnu zajednicu, da se ponovo razmotri postavljanje kontejnera.

Bonus video: