Dr Reljić: Bolesnih od tuberkuloze sve manje

Obavezno je na bacil tuberkuloze testirati i članove porodice pacijenta i sve iz radnog okruženja, upozorava dr Reljić
138 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2018. 18:32h

U Crnoj Gori je prije 15 godina bio veliki broj oboljelih od tuberkuloze, ali je zahvaljujući petogodišnjoj nacionalnoj strategiji postignut godišnji pad od četiri do pet odsto, rekla je direktorica Specijalne bolnice za plućne bolesti “Dr Jovan Bulajić” u Brezoviku dr Gordana Reljić, povodom 24. marta, Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze.

Prema njenim riječima u 2016. bilo je 87 novootkrivenih slučajeva tuberkuloze, dok ih je prošle godine bilo 70.

“To za laike ne znači ništa, ali za nas ljekare to je ogroman broj, jer sa tih četiri odsto mi dobijamo praktično rezultate izlječenja onih koji su u radnom okruženju oboljelih. Taj pad odgovara podacima u zapadno-evropskim zemljama i jako smo zadovoljni tim rezultatima”, kazala je direktorica.

Tuberkuloza još uvijek predstavlja jedan od najvećih epidemioloških problema. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije ona je i dalje među prvih deset uzročnika smrtnosti. Stručnjaci ukazuju da se od nje godišnje razboli 8 do 10 miliona ljudi, a umre oko tri miliona. Bolest pogađa uglavnom stanovništvo siromašnih i nerazvijenih zemalja. Crna Gora se nalazi u grupi država sa niskom stopom obolijevanja, do 20 oboljelih na 100 hiljada stanovnika.

Faktori rizika za nastanak tuberkuloze su smanjen imunitet organizma, pušenje, zloupotreba alkohola i/ili droga, nizak socio-ekonomski status, dijeljenje životnog ili radnog prostora sa oboljelima..

“Što se tiče dijagnostike liječenja tuberkuloze mi smo jedina referentna ustanova u Crnoj Gori, kao i Nacionalni centar za praćenje i kontrolu tuberkuloze. Imamo nacionalnu laboratoriju koja raspolaže sa najmodernijom opremom za dijagnostiku. Kod nas je nacionalni registar svih oboljelih od tuberkuloze, a imamo odličnu saradnju sa svim ATD-ima, domovima zdravlja, tako da sve pacijente pratimo i nakon odlaska iz naše ustanove”, kaže dr Reljić za “Vijesti”.

Bonus video: