Pljevlja: Radnici će od Vodovoda tražiti pola miliona eura

Pojedini sindikati uputili su dopise direktoru preduzeća Čedu Gospiću u kojima traže mirno rješavanje spora, kako se ne bi ugrozila finansijska stabilnost preduzeća
1096 pregleda 2 komentar(a)
Radnici Vodovoda sa predsjednikom opštine i Gospićem, Foto: Goran Malidžan
Radnici Vodovoda sa predsjednikom opštine i Gospićem, Foto: Goran Malidžan

Zaposleni u pljevaljskom Vodovodu spremaju tužbu protiv preduzeća u kojem rade, a ukupna vrijednost spora po dva osnova mogla bi dostići iznos od pola miliona eura.

Pojedini sindikati uputili su dopise direktoru preduzeća Čedu Gospiću u kojima traže mirno rješavanje spora, kako se ne bi ugrozila finansijska stabilnost preduzeća.

Zaposleni tvrde da se od aprila 2017. zarade zaposlenima u pljevaljskom Vodovodu obračunavaju po najnižoj obračunskoj vrijednosti koeficijenta od 90 eura, umjesto 121,5 eura, koliko iznosi obračunska vrijednost u gotovo svim komunalnim preduzećima u Crnoj Gori u skladu sa Granskim kolektivnim ugovorom za komunalno-stambenu djelatnost. Podsjećaju da je Vlada sa reprezentativnim sindikatom potpisala Kolektivni ugovor za komunalno-stambene poslove 2012, koji je i sada na snazi.

Vlada je prihvatila da se obračunska vrijednost koeficijenta za sve zaposlene u komunalnoj oblasti u Crnoj Gori uvećava za 35 odsto od najniže obračunske vrijednosti koeficijenta u Crnoj Gori koja iznosi 90 eura. Granskim kolektivnim ugovorima utvrđuju obračunske vrijednosti koeficjenta za pojedine oblasti, u ovom slučaju oblast komunalne djelatnosti.

“Novim obračunom koji primjenjuje DOO Vodovod Pljevlja potpuno je stavljen van snage Granski kolektivni ugovor, u kome je propisano da obračunska vrijednost koeficijenta u bruto iznosu čine neto najniža cijena rada, porez na dohodak i doprinosi na teret zaposlenog, a startni dio zarade čine topli obrok i 1/12 regresa za korišćenje godišnjeg odmora za prosječno 176 časova u mjesecu. Obračunska vrijednost koeficijenta kod poslodavca ne može biti niža od iznosa najnižeg obračunskog koeficijenta u Crnoj Gori, utvrđenog u skladu sa Opštim kolektivnim ugovorom, uvećan najmanje za 35 osto, uključujući poreze i doprinose”, tvrde zaposleni u dopisima koja su uputila rukovodstvu preduzeća.

Radnici tvrde da su samo po ovom osnovu radnici ukupno oštećeni za više od 300.000 eura.

“U skladu sa zakonima i drugim propisima Crne Gore, ne postoji mogućnost da se bilo kojim aktom suspenduje Granski kolektivni ugovor. Zaposlenima se u odnosu na Granski kolektivni ugovor mogu dati veća prava, ali se ne mogu umanjiti prava koja im garantuje Granski kolektivni ugovor čiji je potpisnik takođe Vlada”, tvrde u sindikatu.

Vodovod je jedno komunalno preduzeće u Pljevljima, ali i u Crnoj Gori koje obračunava zaposlenim zarade suprotno Granskom kolektivnom ugovoru za komunalno stambenu djelatnost.

Radnici Vodovoda osporavaju i umanjenje zarada od 15 odsto, na koje se rukovodstvo preduzeća odlučilo zbog lošeg poslovanja, odnosno gubitaka preduzeća posljednjih godina.

Zaposleni tvrde da se smanjenje zarada radi selektivno, odnosno da se pojedinim radnicima umanjuju, a drugim uvećavaju zarade.

“Na takav način nije se ispoštovao zakon koji propisuje umanjenje ukupnog fonda zarada, a ne umanjenje pojedinih zarada, nagrađivanje drugih ili zapošljavanje novih radnika”, tvrde zaposleni.

Bonus video: