Četvoro želi opet u Savjet RTCG

Među prijavljenima i Marsenić (COK), Radovanović (Privredna komora) i Tatar (SSCG)
3976 pregleda 2 komentar(a)
Savjet RTCG Goran Sekulović i Ivan Jovetić, Foto: Zoran Đurić
Savjet RTCG Goran Sekulović i Ivan Jovetić, Foto: Zoran Đurić

Veliki broj članova Savjeta Radiotelevizije Crne Gore (RTCG) prijavilo se za još jedan mandat.

Osim aktuelnog predsjednika Savjeta Ivana Jovetića, na konkurs su se, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, prijavili i članovi Mimo Drašković, Milan Radović i Goran Sekulović.

“Vijesti” saznaju da su među prijavljenima i Predrag Marsenić (Centralni olimpijski komitet), Pavle Radovanović (Privredna komora) i Nikola Tatar (Savez sindikata).

Konkurs za članove Savjeta zaključen je juče. Raspisan je 26. januara i trajao 45 radnih dana, a predlozi su dostavljani skupštinskom Administrativnom odboru. Savjet, koji između ostalog bira generalnog direktora RTCG, ima devet članova kojima je uloga da zastupaju interese građana, a ne institucija iz kojih dolaze. Po jednog člana predlažu državni Univerzitet, nacionalne ustanove kulture i NVO iz oblasti kulture, Privredna komora i udruženje poslodavaca koje je zastupljeno u Socijalnom savjetu, sindikat koji je zastupljen u Socijalnom savjetu, NVO iz oblasti medija, Crnogorski olimpijski i paraolimpijski komitet. Dva člana mogu da predlože NVO koje se bave zaštitom ljudskih prava i sloboda, životne sredine, prava lica sa invaliditetom ili prava na obrazovanje i socijalnu zaštitu.

Aktuelni Savjet pretrpio je više izmjena, nakon što je Skupština na osnovu odluka Agencije za sprečavanje korupcije smijenila članove Nikolu Vukčevića i Gorana Đurovića. Ivan Mitrovićje podnio ostavku poslije odluke Agencije. Mada su za još četiri člana utvrđena kršenja Zakona o sprečavanju korupcije, Skupština i Administrativni odbor nisu pokrenuli postupke za njihovo razrješenje. Pomoću novih članova, Savjet RTCG je uspio ljetos da smijeni generalnu direktoricu Andrijanu Kadiju i na njeno mjesto postavi Božidara Šundića.

Bonus video: