Odbrana Sinjajevine je odbrana Crne Gore od štetočina

Predstavnik Kolašina, Predrag Puletić iz Lipova kazao je da predsjednik njihove Opštine sa kojim su prije par dana razgovarali pokušava da priguši temu militarizacije Sinjajevine
4229 pregleda 8 komentar(a)
Sa skupa građana koji se protive gradnji vojnog poligona na Sinjajevini, Foto: Filip Roganović
Sa skupa građana koji se protive gradnji vojnog poligona na Sinjajevini, Foto: Filip Roganović

Učesnici skupa "Sačuvajmo Sinjajevinu" koji je večeras održan u Danilovgradu potpisali su izjavu o očuvanju vrijednosti i zaštiti prostora te planine i najavili oštru borbu protiv militarizacije te teritorije.

Predsjednik Udruženja Bjelopavlića "Bijeli Pavle" Ognjen Jovović poručio je predsjednicama Opština koje gravitiraju Sinjajevini - Kolašin, Žabljak, Mojkovac, Šavnik i Danilovgrad da zaštite građane i prirodu, a ne da svoje mandate provedu ćuteći i potpisujući bjanko saglasnosti.

On se zahvalio građanima tih opština koji su došli na skup u Danilovgradu.

Predstavnik Kolašina, Predrag Puletić iz Lipova kazao je da predsjednik njihove Opštine sa kojim su prije par dana razgovarali pokušava da priguši temu militarizacije Sinjajevine.

"Njihovi strateški prijatelji, bez kojih ne mogu to da rade, narodni su vjekovni neprijatelji. Ovu priču oni su počeli prije par godina, tada je kod nas dolazio ministar Predrag Bošković i neki kapetan Ivanović koji nas je lagao. Imali su dva zahtjeva - izgradnju magacina za skladištenje i uništenje viškova naoružanja, i izgradnju vojnog poligona. Kad smo se pobunili, odustali su od prvog, a onda je ministar počeo da nas prepada kako je to državna imovina i da mogu i da nas protjeraju ako hoće", kazao je Puletić.

On je dodao da postoji drugo rješenje - rovačke Doli, iz kojih Ministarstvu odbrane nude mjesto za izgradnju poligona.

"Topografska karta Sinjajevine su kosti naših đedova i prađedova, 53 Bjelopavlića su poginula u odbrani Sinjajevine od Turaka", kazao je predstavnik Udruženja stočara iz Bjelopavlića Zdravko Bogetić.

Radno predsjedništvo skupa - Jovović, Puletić, Miljan Bulatović iz Šavnika, Mojkovčani Danilo Vuković i Žarko Karadžić sa Žabljaka, ali i svi prisutni prihvatili su prijedlog Aleksandra Milatovića da osnuju Udruženje "Sačuvajmo Sinjajevinu".

Karadžić je naglasio da se Sinjajevina mora sačuvati, jer je to jedan od najzdravijih prostora u Evropi koji nas je hranio.

"Moramo umrežiti Crnu Goru i sačuvati i Sinjajevinu i Crno jezero na kom evo hoće da grade neke kućice i da sijeku šumu zbog toga", rekao je Karadžić.

Objasnio je da bi izgradnjom vojne baze bila dovedena u pitanje i robna marka "Durmitorski skorup" koji je nedavno sertifikovan kao šesti zaštićeni proizvod u Crnoj Gori.

Član Udruženja Bjelopavlića, Darko Dragović, predložio je da se sva udruženja izbore da se Sinjajevina proglasi parkom prirode i na taj način stavi pod zaštitu, što je prihvaćeno.

Mojkovčanin Danilo Vuković kazao je da je Bošković "veliki štetočina".

"Uništio je dva ministarstva, pa sad hoće Sinjajevinu da uništi... Imam veliki razlog da branim Sinjajevinu od štetočina koje hoće da je unište, sa šest mjeseci me majka iznjela na Sinjajevinu i od tada izlazim tamo... Po malo se stidim mojih Mojkovčana, koji su dali saglasnost za izgradnju vojne baze", kazao je on.

Dodao je da je primjer odbrane čempresa u Baru zračak nade da će se sačuvati i Sinjajevina.

Predsjednik Ekološkog pokreta Bukovica, Miljan Bulatović kazao je da taj pokret i mještani Šavnika podržavaju odbranu Sinjajevine.

"Nisu to vojni poligoni, radi se o skladištenju vojnog otpada što je pogubno za životnu sredinu",kazao je on.

Pričao je o njihovoj borbi za zaštitu rijeke Bukovice.

"Gore ako se napravi vojni poligon sve će to u vode ispod Sinjajevine otići. Nećemo se moći ni umiti", rekao je on.

Nenad Čobeljić kazao je da su štetnost i posledice onoga što MO planira da radi na Sinjajevini dugoročne i velike.

"Državni organi su krajem prošle godine donijeli odluku da grade strelište na Sinjajevini... Samo narod, njegova upornost, organizovanost i zajedništvo mogu da ih spriječe".

Bonus video: