Epidemija malih boginja, a nestale vakcine

Kontingent vakcina iz Belgije očekuje se naredne sedmice, Dr Dobričanin pita zašto država nije bila spremna nakon uspješne kampanje koju je sprovela
229 pregleda 29 komentar(a)
Godišnjica Vlade, Kenan Hrapović, Foto: Savo Prelević
Godišnjica Vlade, Kenan Hrapović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.03.2018. 07:23h

Zdravstvo je ostalo bez zaliha MMR vakcina protiv malih boginja, iako je prije četiri dana registrovano 29 oboljelih osoba, a region se suočava sa ozbiljnom epidemijom.

Iz “Montefarma”, koji je zadužen za nabavku vakcine, juče je saopšteno da su planski naručene količine MMR-a potrošene zbog straha od epidemije, odnosno, vakcinacije velikog broja djece.

Ministarstvo zdravlja, na čijem je čelu Kenan Hrapović, saopštilo je da vakcine trenutno nedostaju samo u podgoričkom Domu zdravlja, što pouzdani izvori “Vijesti” demantuju.

I Ministarstvo i Montefarm poručili su da je u toku redistribucija iz drugih domova zdravlja iz zemlje koji imaju zalihe i da se čeka isporuka od proizvođača.

„Kontingent sa isporukom novih količina vakcina iz Belgije krenuo je prema Crnoj Gori, ali se zbog otežanih vremenskih uslova sa kojima se suočava cijela Evropa, očekuje naredne sedmice“, saopšteno je juče iz Ministarstva zdravlja.

Od početka godine do 20. marta od malih boginja je oboljelo 29 osoba. Iz Instituta za javno zdravlje saopšteno je da 93,10 odsto oboljelih nije vakcinisano ili nema podatke o vakcinaciji, dok je samo kod dvije oboljele osobe vakcinacija sprovedena ranije u djetinjstvu. U Srbiji je do sada od morbila oboljelo blizu 4.000 ljudi, a umrlo je 12.

Iako je država, tvrde sagovornici „Vijesti“, sprovela ozbiljnu i odličnu kampanju koja je dovela do toga da 3.000 mališana iz Podgorice za pola godine primi MMR, pokazalo se da nije ozbiljno planirala nabavku MMR vakcine.

Ljekar Vladimir Dobričanin, „Vijestima“ je rekao da se o pojavi malih boginja govori dvije, tri godine unazad jer je riječ o problemu koji je aktuelan u svijetu.

„To je trebalo da bude alarm za adekvatno planiranje zaliha vakcine i znalo se da će do obolijevanja doći kada je, zbog dezinformacija u vezi sa MMR-om, pao obuhvat vakcinisane djece. Sada, kada je krenula ozbiljna priča i rast broja vakcinisane djece, dešava se nestašica“, rekao je Dobričanin, koji je i član Predsjedništva Ujedinjene Crne Gore (UCG).

On je kazao da je država trebalo da bude spremna na vanrednu situaciju i da je skok obuhvata vakcinisanih nakon odlične kampanje morao da se predvidi.

„Treba pojačati nadzor nad tenderskim procedurama, kako ne bi došlo do ovakvih nestašica. Ne smije da ih bude u toku epidemije“, istakao je Dobričanin.

U pojedinim domovima zdravlja nestašica je i vakcine „Euvax“, protv hepatitisa B.

Iz Montefarma su kazali da je vakcina deficitarna zbog procedure ispitivanja i da nema mjesta panici jer čine sve da obje vakcine budu dostupne u što kraćem roku.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da „Euvax“ fali samo podgoričkom Domu zdravlja i da se nedostatak vakcine protiv hepatitisa B „rješava redistribucijom vakcina iz drugih domova zdravlja u zemlji“.Mihailović: Zašto zovu roditelje

U Udruženju Roditelji kažu da se vjerovalo da će se država u ovakvoj situaciji adekvatno pripremiti, izbjeći nestašicu i voditi računa o svemu, s obzirom na to da su u toku sistematski pregledi budućih prvaka koji primaju MMR revakcinu.

Kristina Mihailović iz tog udruženja kazala je da nabavka definitivno nije dobro planirana jer se moglo pretpostaviti da će potražnja za vakcinom biti veća.

„Ono što znamo sigurno je da im se ovo često dešava jer su nam roditelji često pisali da nam prijave nestašice. Ovo nijesu smjeli dozvoliti, s obzirom na cjelokupnu situaciju i imajući u vidu povećanu potrebu za vakcinama. Roditelji su pozivani da dovedu djecu na vakcinisanje, zatim su se pojavili slučajevi morbila i sada nemamo vakcine“, istakla je Mihailović.

Bonus video: