Mještani Stubičkog kraja još čekaju da "uđu u 21. vijek i dobiju vodu"

Mještani Stubičkog kraja decenijama čekaju da dobiju vodu, koja je osnovni uslov da bi nastavili da se bave poljoprivredom
5694 pregleda 9 komentar(a)
Bistijerne, cisterne, bidoni: Stubički kraj, Foto: Svetlana Mandić
Bistijerne, cisterne, bidoni: Stubički kraj, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 31.03.2019. 20:05h

Iako se nalaze svega šest kilometara od zgrade Opštine, mještani Stubičkog kraja u Nikšiću još čekaju da “uđu u 21. vijek i dobiju vodu”.

Obećanja postoje već dvije decenije, ali se, kako su kazali, od obećanja vodovod ne gradi. “Moj đever je kada se u Kličevu uvodio glavni vodovod dao deset hiljada maraka da nam se dovede voda. Ali, ni para ni vode. Imamo dvije bistijerne, jednu za kuću, drugu za stoku, iz Opštine nam u dva mjeseca daju po šest kubika vode, ali to je za nas ništa”, kaže Vera Hadžijaj koja živi sa suprugom, dvoje djece i zaovom.

Iz Stubičkog kraja se, tvrde mještani, upravo zbog vode odselilo osam porodica. Boje se da će ih biti više ako uskoro ne dobiju vodu.

“Imamo 40 koza i tri krave. Samo za krave dnevno nam treba oko 500 litara vode. Razmišljamo da i mi sve prodamo i odavde odemo, jer života bez vode nema. Da li neko vidi kako mi poljoprivrednici živimo? Cisternu kod privatnika plaćamo 40 eura. Moramo. Ili to ili da kao u 18.vijeku ćeramo krave i koze na kanal Zete da ih pojimo. A hoće da unaprijede poljoprivredu”, kaže Vera.

Njena komšinica Ruža Kljajević živi sama, i kada god joj djeca dođu iz grada obavezno joj donesu vodu.

“Idem do čatrnje uz brdo, donesem po bidon-dva vode, ili uzmem od komšija iz njihove bistijerne. Imam samo dvije koze jer nemam načina da držim više stoke. Za piće i za kuću sin i kćerka kada dođu iz grada donesu vodu. Šta god radim, moram da štedim vodu. Stvarno ne znam šta se radi i kako”, kaže Kljajević.

Zoran Nikčević je prodao stan u gradu, u Stubičkom kraju napravio kuću i sad se, kako kaže, kaje zbog toga.

“Ovdje sam sa sinom, snahom i unukom. Mislio sam da mi je ljepše živjeti ovdje, da ću imati vodu i struju i da nećemo biti građani ne drugog, već trećeg reda”, kaže Nikčević. Dobili su mještani, kako reče, iz lokalne uprave “tvrdo obećanje” da će ove godine dobiti vodu. Povjerovao im je i na račun tog obećanja počeo je da pravi štalu. Kako sada stvari stoje, izgleda da će imati štalu bez stoke.

“Tu su mi bile voćke, ali sam sve okinuo kada sam čuo da nećemo ni ove godine dobiti vodu. Ne znam šta da radim. Ne mogu ni naprijed ni nazad. Možda im smeta ovaj crnogorski barjak jer da je neki drugi barjak možda bi nas ‘kupovali’ pa nam napravili širi put, doveli vodu. Ali barjak će ostati tu, pa makar voda nikada ne došla”, kategoričan je Nikčević.

Dodaje da moraju pohvaliti Vodovod i Vatrogasno koji im izlaze u susret i dovezu cisternu vode kada god mogu.

Njegov brat Dragan, koji živi kući pored, kaže da u kraju ima 11 naseljenih kuća sa oko 30 stanovnika i da bi se njihove komšije, koje su napustile ognjište, vjerovatno vratile kada bi dobili vodu.

“Prošle godine smo dobili čvrsto uvjerenje da ćemo ove godine dobiti vodu. Poslali su i ekipu iz vodovoda, obišli su teren u više navrata sa ciljem da se utvrdi dužina vodovoda. Sad se ispostavilo da projekat nije ni ušao u budžet za ovu godinu”, kaže Dragan, koga su mještani odredili da bude njihova spona sa lokalnom upravom.

Ističe da su bili strpljivi 20 godina ali da je sada “dara prevršila mjeru”. Tvrdi da su prije desetak godina predlagali da i mještani novčano učestvuju u gradnji vodovoda, ali da im je tada rečeno “da se to više ne praktikuje i da to Vodovod radi sam”, a da je njihova obaveza samo da plate priključak.

“Moraju znati da svakom domaćinstvu koje ima bar malo zemlje treba da se omogući da obrađuje tu zemlju. Nijesu bitni samo veliki proizvođači. I malim proizvođačima treba obezbijediti uslove, a osnov svega je voda”, poručio je Dragan Nikčević.

Mještani rekoše da vjeruju da ministar Milutin Simović ne zna za njihov problem jer da zna, kako naglasiše, reagovao bi i dobili bi vodu.

Potpredsjednik Opštine Dragan Perović kazao je da nije upoznat sa problemom mještana Stubičkog kraja, pa da ne može ni da komentariše.

Bonus video: