Podzemne vode u temeljnoj jami nove zgrade na Seljanovu, stanari zabrinuti

1654 pregleda 3 komentar(a)
Danas na gradilištu u Zagrebačkoj ispred lamele C-1, Foto: Siniša Luković
Danas na gradilištu u Zagrebačkoj ispred lamele C-1, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 01.04.2019. 15:14h

Pojava veće količine podzemnih voda koje su djelimično poplavile temeljnu jamu obližnjeg velikog višenamjenskog objekta koji ispred ove zgrade pravi Opština Tivat, uznemirila je stanare stambene lamele C-1 u Zagrebačkoj ulici na Seljanovu, koji strahuju da će zbog toga biti ugrožena i njihova zgrada. „Iskop koji vrši druga, a ne firma koja je ovaj posao dobila na tenderu je katastrofalan, nestručan, bez nazornog organa i velika je opasnost za tu eventualnu novu građevinu, a pogotovo prijeti velika opasnost za našu zgradu. U pitanju je statika, odnosno poroznost zemljišta, a pogotovo negativni uticaj pojave ogromne količine pozemnih voda”, kazao je novinarima predsjednik Skupštine stanara zgrade C-1 Pero Ercegović.

Lamela u kojoj u desetak stanova živi četrdesetak ljudi, nalazi se na samo četiri metra od ivice temeljne jame novog višespratnog objekta koji na tom mjestu gradi Opština Tivat.

Mještani Seljanova već su proteklih mjeseci u više navrata protestovali protiv namjere Opštine da na placu od nepunih 300 kvadrata sagradi objekat od skoro 900 kvadrata sa četiri nadzemne etaže, smatrajući da će ih tako velika zgrada “poklopiti”, potpuno im zakloniti sunce i znatno umanjiti kvalitet života i vrijednost njihove imovine.

U novoj zgradi spratnosti Su+P+3 koja će skoro do posljednjeg centimetra „pokriti“ plac u vlasništvu Opštine Tivat i doći na manje od četiri metra od fasade jedne od obližnjih lamela u tom naselju, biće prostorije Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama, Crvenog krsta, Mjesne zajednice i Dnevnog centra za stare.

Ercegović je kazao da su radnici firme „Etrlang“ koja na tom mjestu, umjesto kompanije „Artek“ koja je dobila posao na opštinskom tenderu, proteklih dana iskopali „ogromnu rupu dubine oko četiri metra, ali i pored nadolaženja vode, oni uporno pokušavaju da kopaju u mulju i kaljugi”.

“Pokušavaju sa pumpama da iscrpe vodu koja stalno nadolazi, ali ni tako ne mogu da suzbiju izbijanje vode. Dovoze kamionima ogromnu količinu tampon materijala kojim pokupavaju “zatrpati” poplavljeni dio jame, ali to nisu kamene stijene kakve bi trebale biti, već dovoze sa neke deponije otpadni građevinski materijal u kojem je minimum 50 odsto zemlja”, kaže Ercegović.

On smatra da se posao vrši nestručno i bez prisustva nadzornog organa, zbog čega su stanari lamele C-1 zabrinuti za sigurnost svoje zgrade.

“Voda radi svoj posao, nemilosrdno nadolazi, tako da je već dostigla nivo nad u međuvremenu napravljenim nasipom od metar visokog sloja nabačaja. U jednom dijelu jame je bukvalno izbor dubine preko metar i da je pravne države, odmah bi ovi radovi bili obustavljeni i naložena sanacija terena. Naša zgrada je u maksimalnoj statičkoj opasnosti. Potkopani su tom jamom i tim pozemnim vodama temelji i stabilitet nase zgrade”, kazao je Ercegović.

On je naveo da se zbog toga obratio nadležnima u Opštini Tivat, ali do sada nije bilo nikakve reakcije sa njihove strane.

Gradilište u Zagrebačkoj, kada ga je obišla i ekipa “Vijesti”, bilo je prazno i na njemu se nisu izvodili radovi, a podzemna voda je, iako sušni period u Boki traje već skoro dvadesetak dana, i dalje nailazila i polako potapala veliku temeljnu jamu. Petričević: Niko neće biti ugrožen

Menadžer Opštine Tivat Marko Petričević „Vijestima“ je kazao da pojava podzemnih voda na gradilištu novog objekta u Zagrebačkoj nije bila iznenađenje, s obzirom na sastav tla u ovom dijelu Tivta.

„Preduzete su adekvatne mjere, situacija je pod kontrolom i stalnim nadzorom, te nema nikakvih većih problema. Statika obližnjeg objekta ni u jednom trenutku nije i neće biti ugrožena“, poručio je Petričević.

Bonus video: