Porodica preminulog: Banka hrane ga nikad nije obilazila

“Očigledna je zla namjera Banke hrane, jer takvim tendencioznim tvrdnjama dovodi u zabludu javnost i građane, čime se želi stvoriti nepovjerenje u socijalni sistem", kazali su iz ministarstva
2597 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Povodom saopštenja Banke hrane u kome se ističe da je preminuo V.K. iz Povije za koga su molili sve relevantne institucije da mu pomognu a niko, kako tvrde, nije reagovao na njihove dopise, reagovala je i porodica preminulog, kao i Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Porodica navodi da je smrt V.K.nastupila usled srčanog udara, da su ga redovno obilazili i pomagali onako kako se pomaže član familije koji ima zdravstvene probleme.

„Ne znamo odakle informacija Banci hrane o uslovima u kojima je preminuli živio s obzirom na činjenicu da ga nikada nisu obilazili. Preminuli je živio u staroj porodičnoj kući i imao je mogućnost korišćenja naše nove porodične kuće koja se nalazi odmah pored stare kuće“, navodi se u reagovanju porodice preminulog V.K.

Ističu da je od 2016. godine na ime materijalnog obezbjeđenja primao oko 135 eura, a od 2018. dodatak za njegu i pomoć, kao i da porodica ne bi dozvolila da umre u siromaštvu i samoći čak i da ništa nije primao jer je, „i prije ostvarivanja navedenih prava bio zbrinut od strane porodice“.

I Ministarstvo rada i socijalnog staranja negiralo je navode Banke hrane ističući da je “pojedinim subjektima iz NVO sektora, u ovom slučaju Banci hrane, važnije skandalizovanje institucija iznošenjem neprovjerenih i zlonamjernih podataka da bi na račun takvog institucionalnog ‘crnila’ oni izgledali svijetlo i humano”.

“Parola ‘što gore, to po nas bolje’ dovodi do proizvoljnosti i netačnosti kada je u pitanju kritika institucija socijalnog rada i glorifikacija sopstvenog aktivizma i humanosti. Centar smatra da politikanstvo i denunciranje nisu dobar put za partnerstvo i međusobno poštovanje između subjekata koji se bave bilo kojom vrstom socijalne zaštite”, poručuju iz Ministarstva rada.

Navode da nije tačna tvrdnja da se niko od institucija nije odazvao prijavi Banke hrane, jer je stručni radnik Centra za socijalni rad 4. marta obišao preminulog V.K. i pomogao mu u skladu sa propisima, o čemu postoji dokumentacija, kao i da je preminuli koristio sva prava iz oblasti socijalne zaštite koja mu pripadaju. Istakli su i da Centar po svakoj prijavi Banke hrane postupa u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, vodeći računa o povjerljivosti informacija o ličnim i porodičnim prilikama korisnika, kao i da su usmenim, a zatim i pisanim putem obavijestili Banku hrane da im dopise šalju na zvaničnu mejl adresu Centra.

“Očigledna je zla namjera Banke hrane, jer takvim tendencioznim tvrdnjama dovodi u zabludu javnost i građane, čime se želi stvoriti nepovjerenje u socijalni sistem. Takođe, apsolutno su netačne i tvrdnje Banke hrane da se građani više obraćaju njima nego institucijama”, zaključuje se u reagovanju Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Bonus video: