Grade nove studentske domove, a i dalje se trguje krevetima

Studentkinja Fakulteta političkih nauka i predstavnica Studentske inicijative, nove studentske organizacije, Sara Kurgaš kaže da je tokom protekle tri godine, koliko studira, popust na kartu za voz jedini koji joj je koristio
1514 pregleda 0 komentar(a)
Univerzitet Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Univerzitet Crne Gore, Foto: Boris Pejović

Crnogorski studenti sjutra će proslaviti svoj praznik - Dan studenata. Dok jedni tvrde da im je sve po volji ili da su kao predstavnici studenata učinili sve da položaj ove ne male populacije bude bolji, drugi imaju potpuno drugačiji stav - nezadovoljni su, a razlozi su brojni.

“Vijesti” nijesu dobile odgovore na pitanja upućena krovnoj studentskoj populaciji - Studentskom parlamentu Univerziteta Crne Gore, koja bi trebalo da zastupa interese oko 20.000 visokoškolaca te državne ustanove. Nedavno su, na svom zvaničnom sajtu, izvijestili studente da su brojni njihovi projekti i ciljevi ostvareni: prošireni kapaciteti ili izgrađeni novi objekti za smještaj studenata u više gradova, obezbijeđeno besplatno obrazovanje na UCG, veći broj rokova za polaganje ispita, sezonsko zapošljavanje studenata....

Međutim, ima studenata koji tvrde da ove benefite nijesu u potpunosti uspjeli da iskoriste, a upozoravaju i na nezakonitosti.

Studentkinja Fakulteta političkih nauka i predstavnica Studentske inicijative, nove studentske organizacije, Sara Kurgaš kaže da je tokom protekle tri godine, koliko studira, popust na kartu za voz jedini koji joj je koristio.

“Ne živim u domu, pa nijesam upoznata sa povlasticama koje uživaju studenti koji su tamo. Kada sam upisala prvu godinu osnovnih studija, prijavila sam se na konkurs za smještaj u domu, ali nisam bila te sreće. Ne znam iz kojih razloga, jer nisam iz Podgorice a imala sam odličan prosjek u srednjoj školi”, istakla je Kurgaš.

Naglasila je da zna da priličan broj studenata mjesta u domu kupuje, zahvaljujući onima koji su ga dobili, a nije im bilo potrebno.

“To je prva stvar koja nije fer. Nezadovoljna sam svojim položajem iz mnogo razloga. Do sada se nisam osjećala važnom i bila sam sigurna da se moj glas ne čuje. Nisam znala šta predstavnik smjera radi, šta je to studentsko vijeće, ko ili šta je student povjerenik niti čime se bavi Studentski parlament. Istraživala sam i čitala statute i pravilnike za rad studentskih vijeća i SPUCG. Vremenom sam razumjela da su članovi takvih organizacija ili tzv. ‘udruženja’ povezani sa prošlim generacijama, ali i budućim. Opšte je poznato da nekolicina osoba, koje su prije imale članstvo u ovom parlamentu, i dalje drže konce i zastupaju svoje interese preko ove organizacije ali danas imaju mjesto u sličnim organizacijama i kompanijama pomoću kojih polako ali sigurno privatizuju dio po dio Univerziteta”, smatra Kurgaš.

Za studenta arhitekture Stefana Rudića sve je dobro, zadovoljan je načinom studiranja, hranom, menzom, smještajem u domu. Ne bi ništa mijenjao, kaže.

Njegov kolega sa PMF-a Miloš Komnenović kaže da ima stvari zbog kojih su donekle zadovoljni, kao i zbog kojih nijesu.

“Što se tiče elektrotehničkih fakulteta bolje bi bilo da je što više praktičnih uslova za rad, na primjer na Mašinskom fakultetu i na Elektro da su bolje radionice. Kod nas na PMF da organizacija nastave bude malo drugačija, da bismo se više praktičnim dijelom bavili, da se manje prati teorija, naravno ako to žele i drugi”, kazao je Komnenović.

On je na pitanje “Vijesti” da li su se nekome obratili povodom problema, kazao da imaju svoje predstavnike, ali da nije baš siguran da li im se mogu obratiti i da se nešto može promijeniti.

“To je neko iskustvo, kolega, prijatelja, to je uopšteni stav da je tako, činjenica”, istakao je Komnenović.

Dan studenata, 4. april, obilježava se u znak sjećanja na Žarka Marinovića, studenta sa Cetinja koji je ubijen tokom aprilskog štrajka u Beogradu 1936.

Bonus video: