Vojvodić: Presuda daje nadu da stvaramo sistem, a ne režim

Odlukom Višeg suda u Podgorici potvrđena odluka Osnovnog suda u Nikšiću.
9984 pregleda 33 komentar(a)
Vojvodić, Foto: Filip Roganović
Vojvodić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 04.04.2019. 15:12h

Bivša rektorka Univerziteta Crne Gore Radmila Vojvodić pravosnažno je dobila spor sa UCG zbog nezakonitog razrješenja sa te funkcije.

To je odluka Višeg suda u Podgorici, koji je time potvrdio odluku Osnovnog suda u Nikšiću.

Sud je konstatovao da je Vojvodić kao rektorka UCG u cjelosti postupala u skladu sa zakonom i Statutom Univerziteta.

Vojvodić je "Vijestima" da su tužbom njen advokat Nikola Martinović i ona "štitili integritet institucije koju sam branila od svojevrsnog totalitarističo – fašizoidnog postupanja Upravnog odbora i Vlade prema ustavno zaštićenoj kategoriji autonomije UCG".

"Tu je, dakle, satisfakcija. Satisfakcija gladijatorskoj borbi sa Vladom koja se, nažalost, boji autonomije Univerziteta (da, da u starom Rimu u arenama su se borile i žene, ne samo muškarci, neka to ne zvuči patetično), ali i satisfakcija u borbi sa Univerzitetom koji je pokleknuo pred političko –partijskim interesima i pritiscima, koji nije istrajao, uprkos neprikosnovenim pravnim argumentima na svojoj strani i dužnosti da brani standarde visokog obrazovanja braneći tako najvažnije - studenta i kvalitet znanja koji mu garantuje".

Vojvodić je ocijenila da presuda daje nadu "da stvaramo sistem, a ne režim".

"Ali, isto tako, ne može se reći da je pravda zadovoljena dok god se ne suočimo sa ishodom ove presude tamo gdje je beskrupulozno prekršena ustavom zaštićena autonomija državnog univerziteta i gdje se nezakonito djelovalo smjenom rektora koji je tu autonomiju zakonito štitio. Inače, važno je skrenuti pažnju, posebno zbog onih koji nemaju detaljniji uvid u predmet spora vezan za studijski program u Beranama koji je akreditovan po međunarodnim standardima evropski regulisanih profesija u zdravstvu, pri Kliničkom centru u Podgorici kao nastavnoj bazi, da ova presuda raskrinkava bezobzirno partijsko – političko manipulisanje bazičnim standardima visokog obrazovanja upravo kroz nezakonito postupanje iz samog srca Ministarstva obrazovanja. Kakav paradoks?! Da li za aktere ovog pravnog nasilja postoje reperkusuje, to je sad pitanje? Da li će ko ponuditi ostavku uvidjevši odgovornost za pravna nepočinstva ostvarena kroz poluge političke moći ? Da li sudske odluke ostaju mrtvo slovo na papiru naše još uvijek “besudne zemlje”? Jesu li sudovi i zakoni tu da nas da nas uistinu štite u ime napretka ili su efikasniji da nas ustrojavaju? Živi bili pa vidjeli", navela je Vojvodić.

Univerzitet: Uvjereni smo da je odluka o razrješenju Vojvodić zakonita

Univerzitet Crne Gore saopštio je da će nastaviti da koristi pravna sredstva u odnosu na dio presude kojim je zahtjev usvojen.

"Radi potpunog informisanja Univerzitet Crne Gore ukazuje da je zahtjev koji se odnosio na uspostavljanje situacije u kojoj bi prof. Radmila Vojvodić došla u poziciju da vrši rektorsku funkciju odbijen. I ovog puta Univerzitet Crne Gore zauzima principijelan stav da ne komentariše odluke državnih organa tako da neće komentarisati ni ovu odluku. S obzirom da smo na Univerzitetu Crne Gore uvjereni da je odluka o razrešenju prof. Radmile Vojvodić zakonita i opravdana, Univerzitet Crne Gore će preduzeti pravna sredstva koja su mu na raspolaganju u zakonskom roku", navodi se u saopštenju.

Bonus video: