Učenici OŠ "Marko Nuculović" iz Ulcinja osvojili treće mjesto na mikrobit takmičenju u Beogradu

Digitalni samit Zapadnog Balkana je najveći digitalni događaj u regionu koji je okupio više od 3.000 učesnika, kako bi regionalnu digitalnu saradnju doveli na veći nivo
743 pregleda 0 komentar(a)
Šehović sa učenicima OŠ "Marko Nuculović" iz Ulcinja, Foto: Mps.gov.me
Šehović sa učenicima OŠ "Marko Nuculović" iz Ulcinja, Foto: Mps.gov.me

Na regionalnom mikrobit takmičenju koje je održano u okviru Digitalnog samita Zapadnog Balkana u Beogradu, učenici OŠ "Marko Nuculović" iz Ulcinja osvojila je treće mjesto.

Na takmičenju je još učestvovala i OŠ "Njegoš" Cetinje.

Ministar prosvjete Damir Šehović je čestitao ulcinjskoj ekipi koja je osvojila treće mjesto, poručivši da je ovo samo još jedan od pokazatelja "da ne griješimo kada kažemo da digitalizacija donosi potpuno novi pristup obrazovanju, koji se zasniva na inovaciji".

"Evo, naša djeca nam svakog dana pokazuju da je to zaista tako, kao i da im samo treba kreirati podsticajni ambijent, a da će se oni sami pobrinuti za ostalo. Drago mi je i što su svi članovi naše trećeplasirane ekipe učenice, koje ovakvim i sličnim projektima ruše stereotipe da su određena zanimanja i oblasti uglavnom rezervisani za mušku populaciju. Vi ste naš ponos, a mi ćemo se potruditi da vam i dalje kreiramo ambijent u kome ćete moći u potpunosti ostvariti svoje potencijale", rekao je Šehović.

On se zahvalio i Britanskom savjetu sa kojim je dogovoreno da sve crnogorske osnovne škole budu opremljene mikrobit džepnim računarima.

Predstavnici trećeplasirane ekipe iz Ulcinja, mentor Alfred Marniković i učenice Anabela Rudović, Irena Selčanin i Nora Selčanin kazali su da se njihov projekat zove "Pametni parking".

"Projekat podrazumijeva detektovanje slobodnih mjesta na parkingu. Paljenjem lampica na jednom od mikrobitova prikazuju se zauzeta parking mjesta, a na drugom mikrobitu broj pokazuje koliko još slobodnih mjesta ima. Kada je na displeju prikazan broj nula spušta se rampa. Mikrobit računar dakle bez sumnje uvodi novi koncept komunikacije između nastavnika i učenika i inovaciju u naše škole".

Tokom panela na kome je učestvovao, Šehović je poručio i da digitalizacija nije konkurencija obrazovanju, već da ide u korak s njim.

"Najteže je mijenjati ukorijenjene obrasce ponašanja, a nama je potreban novi sistem gdje učenici neće samo reprodukovati gradivo, vec će se podsticati inovativnost", rekao je on.

Dodao je da digitalizacija u obrazovanju ne skraćuje trud i ne guši stvaralačni napor, već suprotno, izaziva kod djeteta radoznalost u vezi sa programiranjem i kreiranjem novih sadržaja.

Šehović je rekao da ne smijemo zaboraviti da će se u narednim godinama 60 odsto učenika baviti zanimanjima koja danas ne postoje, a da će 90 odsto tih zanimanja biti vezano upravo za korišćenje računara.

Digitalni samit Zapadnog Balkana je najveći digitalni događaj u regionu koji je okupio više od 3.000 učesnika, kako bi regionalnu digitalnu saradnju doveli na veći nivo.

Bonus video: