FZO: Pokrili smo troškove djevojčice iz Mojkovca

448 pregleda 1 komentar(a)
Nikolina Baltić, Foto: Privatna arhiva
Nikolina Baltić, Foto: Privatna arhiva

Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore odobrio ukupne je troškove liječenja djevojčice Nikoline Baltić, troškove pratioca djeteta za vrijeme liječenja, troškove prevoza za dijete i pratioca od Mojkovca do Podgorice i avionskog prevoza od Podgorice do Beograda, saopšteno je iz te institucije.

"Veoma nas je začudila činjenica saopštena u novinskom članku da je sakupljena suma novca od 24.500 eura, namijenjena za operaciju djevojčice, a u članku nema ni jedne riječi o tome da je Nikolina Baltić upućena na liječenje od strane Fonda za zdravstveno osiguranje koji pokriva troškove liječenja u cjelosti, a koji prema predračunu u ovom momentu iznose oko 26.000 eura", navode iz Fonda.

Oni upućuju apel, kako pojedincima tako i udruženjima i medijima, da prije pokretanja humanitarnih akcija utvrde tačne podatke u vezi predmetnih liječenja.

"Apelujemo da se u svakom konkretnom slučaju obrate Fondu za zdravstveno osiguranje ili nadležnim službama Kliničkog centra Crne Gore kao najreferentnijoj ustanovi u Crnoj Gori, koja predlaže upućivanje u inostranstvu, radi dobijanja tačnih informacija o liječenju, kako se ne bi stvarala kriva slika da Fond nema sredstava da plati predloženo liječenje, što se nikad nije desilo, pa se organizuje prikupljanje sredstava putem humanitarnih aktivnosti. Takođe smatramo potrebnim da se i bavljenje humanitarnim aktivnostima zakonski uredi, kako bi se i ove aktivnosti odvijale u skladu sa propisanom zakonskom regulativom, kao npr. uslovi prikupljanja humanitarne pomoći, način prikupljanja, nadzor nad prikupljenim i pruženim pomoćima i dr. pitanja, kakva zakonska rješenja postoje u drugim državama", zaključuju iz Fonda.

Bonus video: