Ekološki incident ili opasnost po građane?

KOD prijavio inspekcijama sječu stabala u parku Petrovića na Kruševcu u Podgorici
1260 pregleda 0 komentar(a)
Posječeno drveće u parku na Kruševcu, Foto: Boris Pejović
Posječeno drveće u parku na Kruševcu, Foto: Boris Pejović

Organizacija KOD prijavila je Upravi za inspekcijske poslove i Komunalnoj inspekciji Glavnog grada sječu stabala u Parku Petrovića na Kruševcu u Podgorici. Tvrde da je u parku posječeno osam stabala.

Iz podgoričkog “Zelenila” tvrde da je “zbog izgradnje vodovoda i nemogućnosti da se iskop kanala obavi na drugom mjestu zbog postojeće infrastrukture, potkopan korijen zdravog stabla alepskog bora, loše dekorativnosti”. Tvrde da su ostala stabla bila “sklona padu”, pa su tako predstavljala opasnost.

Istakli su da, poređenja radi, Padova ima 215.000 stanovnika, a više od pet kilometara kvadratnih javnih zelenih povrsina.

“Podgorica ima oko 190.000 stanovnika, i pola kilometra kvadratnog javnih zelenih površina. U gradu Poznanju urbano zelenilo zauzima osam odsto ukupne teritorije grada. U Podgorici - to je srazmjer od svega 0,1 odsto”, navode iz KOD-a.

Padova i Poznanj, istakli su, imaju takve rezultate jer imaju katastar zelenih površina - njime lakše brinu o svakom stablu, planiraju sadnju novih i bolje projektuju prostor.

“Građani su dali sredstva funkcionerima da nam obezbijede katastar zelenila. To je trebalo da bude započeto 2015, a završeno prošle godine - ali nije. Umjesto toga - funkcioneri nam priređuju predstavu kojom glorifikuju digitalizaciju ostatka Kraljevog parka - koji je nastao zahvaljujući odlukama znanja - a oštećen odlukama pohlepe”.

Iz Glavnog grada su saopštili da je preduzeće “Vodovod i kanalizacija” u obavezi da isplati troškove za uklanjanje stabala, transport, te tri nove sadnice.

Ostala stabla koja su posječena, tvrde iz “Zelenila”, bila su suva i sklona padu i nalazila su se na prostoru ispred i pored Klinike za psihijatriju, zbog čega su predstavljala opasnost po pacijente i osoblje i prolaznike i sam objekat.

“Obišli smo sa predstavnicima KCCG lokaciju i procijenili vitalnost i kondiciju biljnog fonda, nakon čega se došlo do broja rizičnih stabala koja je potrebno ukloniti”. Naveli su da će sljedeće nedjelje dopunjavati biljni fond na Kruševcu.

Bonus video: