Zbog tunela zamutili Taru

Sve ukazuje na to da se radi o nepropisnom odvođenju voda sa gradilišta što će uzrokovati pomor riba i mlađi, ukoliko se hitno ne spriječi dalje zagađenje
1843 pregleda 1 komentar(a)
Zagađenje može da izazove ekološku katastrofu, Foto: Dragana Šćepanović
Zagađenje može da izazove ekološku katastrofu, Foto: Dragana Šćepanović

Inspektori za vode i ekologiju obišli su prekjuče popodne i juče gradilište, gdje bosanskohercegovačka firma „Euroasfalt“ iskopava tunel Klisura, zbog čega je došlo do zamućenja rijeka Svinjače i Tare.

Iz Sportsko ribolovnog kluba „Tara i Morača“ prethodno su saopštili da zbog zamućene vode crvenosmeđe boje prijeti pomor ribe u Tari. Oni su trenutno situaciju na tim rijekama nazvali ekološkom katastrofom. NVO “Green Home”, kako su napisali na svom Fejsbuk profilu, poslala je prijavu Upravi za inspekcijske poslove „povodom kritičnog zamućenja rijeke Tare“. Fotografije te rijeke, kako su saopštili, „govore o nepropisnom odvođenju voda sa gradilišta, što će uzrokovati pomor riba i mlađi ukoliko se hitno ne spriječi dalje zagađenje“.

Da li je „Euroasfalt“ poštovao Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu tek treba da utvrdi ekološki inspektor, kazali su iz Opštine Kolašin. Iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine kažu da su u srijedu, 3. aprila dobili informaciju od Komunalne policije Opštine Kolašin da je došlo da velikog zamućenja vode u rijeci Svinjači, usljed izvođenja radova na tunelu Klisura.

„Predstavnici Komunalne policije su obišli mjesto izvođenja radova, sačinili zapisnik i obavijestili ekološkog inspektora u Podgorici, koji je istog dana došao i utvrdio činjenično stanje, o čemu će nas naknadno obavijestiti. Inspektor treba da utvrdi da li se radovi na iskopavanju tunela Klisura odvijaju u skladu sa Elaboratom o procjeni uticaja na životnu sredinu, to jest da u konkretnom slučaju utvrdi da li su ispoštovane mjere zaštite kada su u pitanju otpadne vode iz tunela“, kazao je sekretar Mile Glavičanin.

Prema onome što smo vidjeli na terenu, Svinjača je zamućena zbog nepredviđene situacije. Naime, podzemne vode su izbile na neočekivanom mjestu i sprale dio iskopanog materijala. Moguće je da taj materijal sadrži i neku rudu, zbog čega je voda bila crvenosmeđa, kazao je Glavičanin

On je podsjetio da u Elaboratu piše da „za odvođenje otpadne vode iz tunela tokom „izvođenja radova, izvođač mora obezbijediti njeno prečišćavanje“. Prečiščavanje se, prema tom dokumentu, tvrdi Glavičanin, mora obezbijediti preko taložnika i separatora ulja i naftnih derivata.

„Nakon prečišćavanja, te otpadne vode se mogu ispustiti u recipijent, ukoliko odgovaraju kvalitetom shodno Pravilniku. Takođe, Elaborat predviđa i monitoring kvaliteta voda u toku izvođenja radova i u toku korišćenja projekta“, kazao je Glavičanin „Vijestima“.

Predstavnici izvođača radova juče nijesu željeli da komentarišu taj incident, uz obrazloženje da nijesu ovlašćeni za davanje izjava.

Kako su novinarima saopštili iz SRK „Tara i Morača“ iz „Euroasfalta“ su, u razgovoru sa inspekorima, juče „pokazali spremnost da urade separatore, koji će podzemnim vodama onemogućiti kontakt sa iskopanim materijalom na gradilištu.

Bonus video: