Predrasude i obrazovanje najveći problem

Danas se obilježava 8. april - Svjetski dan Roma, naroda koji uglavnom teško živi u Crnoj Gori
1419 pregleda 0 komentar(a)
Mnogi žive u siromaštvu jer nemaju posla: Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Mnogi žive u siromaštvu jer nemaju posla: Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.04.2019. 08:21h

Svjetski dan Roma - 8. april obilježava se danas, a tim povodom čestitke su stigle sa najvažnijih državnih adresa, kao i od predstavnika civilnog i NVO sektora, uz poruku da se mora raditi na eliminisanju brojnih predrasuda kako bi se osjetili kao punopravni građani.

Iz Građanske alijanse upozorili su da je položaj Roma i dalje težak.

“Naročito u periodu kada su svi građani, pa i pripadnici romske nacionalne zajednice, suočeni sa posljedicama ekonomske krize, padom standarda i visokim stepenom siromaštva. Iz tog razloga, državne institucije, civilni sektor i svi odgovorni akteri društvene scene moraju učiniti sve da se predrasude prilikom školovanja, zapošljavanja, korišćenja zdravstvene zaštite i rješavanja stambenih problema eliminišu, kako bi se pipadnici romske populacije osjetili kao punopravni građani Crne Gore”, navodi se u saopštenju Građanske alijanse.

Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) ocjenili su da i ovaj Međunarodni dan Roma u Crnoj Gori dočekujemo bez značajnijeg napretka u inkluziji Roma u crnogorsko društvo.

“Brojne predrasude i stereotipi prema Romima opstaju i otežavaju integraciju i punu uključenost Roma u sve sfere društva.

Istraživanje CGO-a o percepciji diskriminacije ukazuju da ova grupa ostaje na vrhu ljestvice onih koji su u našem društvu najizloženije diskriminaciji. Etnička i socijalna distanca, kako među opštom, tako i među populacijom mladih, najizraženija je upravo prema Romima”.

Romi sa kojima su “Vijesti” razgovarale, ističu da je najveći problem naći stalan posao.

“Teško nam je doći do posla, da imamo stalne prihode, sve bi drugačije bilo. Zbog toga mnogi od nas se snalaze, skupljaju otpad. Ne možemo se zaposliti jer mnogi od nas nemaju ni školu završenu”, kazao je Alija Ademi.

On kaže da su mlađe generacije možda u boljem položaju, jer ima dosta njih koji idu u školu, pa im to može pomoći da nađu dobar posao.

“Problema imamo dosta, mnogi od nas su nezaposleni, o nekim drugim stvarima i ne razmišljamo. Dešava se da budemo i gladni, jer ne možemo svaki dan naći posao da radimo za dnevnicu. Živimo od danas do sjutra”, kazao je Amer Adžović.

Premijer Duško Marković istakao je u čestitci da ambijent sveukupne kohezije i društvenog sklada čini našu zemlju primjerom regiona i šire.

“Dan Roma je prilika da još jednom istaknemo da Vlada posvećeno stvara kvalitetan institucionalni okvir za unapređenje položaja manjinskih nacionalnih zajednica, te da se Crna Gora prepoznaje kao zemlja koja primjenjuje visoke međunarodne standarde u ovoj oblasti“.

On je podsjetio da su u decembru prošle godine obezbijeđeni stanovi za 171 porodicu iz kampa Konik 1, čime je nakon 18 godina zatvoren najveći kolektivni centar u Crnoj Gori.

“Prilika je i da saopštim da smo upravo ovih dana usvojili dokument kojim se uspostavljaju mjere i aktivnosti sa ciljem unapređenja statusa pripadnika romske zajednice u oblasti obrazovanja, zapošljavnja, kulture i zaštite identiteta”, kazao je Marković.

Predsjednik Milo Đukanović u čestitci predsjedniku Udruženja Roma Crne Gore Isenu Gašiju i svim Romima je naveo da kontinuirani napori koje iskreno ulažu u unapređenje položaja te populacije, danas daju konkretne rezultate, što je i konstatovano u brojnim izvještajima međunarodnih organizacija.

“Crna Gora se ponosi što je i u najizazovnijim vremenima uspjela da očuva multikonfesionalnost, multikulturalnost i multietničnost, koje od vajkada njeguje. Kada je u našem neposrednom okruženju bjesnio bezumni rat, nesebično smo pružili utočište raseljenim i interno raseljenim licima iz ratnim vihorom pogođenog regiona. Među izgnanicima je bio i značajan broj pripadnika romske populacije, kojima je omogućen povratak u zemlje porijekla ili potpuna integracija u društveno polje Crne Gore”, navodi se u čestitci.

On dodaje da su domicilni Romi, kao i oni koji su nakon raseljavanja integrisani u građansko crnogorsko tkivo, punopravni članovi društva i aktivno doprinose njegovom razvoju.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, u saradnji sa Centrom za očuvanje i razvoj kulture manjina i Romskim savjetom, obilježiće Svjetski dan Roma danas događajem pod nazivom „Rušimo predrasude“ u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” u Podgorici, od 12 do 14 časova.

“Događaj će otvoriti ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav i zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković”.

Fondacija Ruka prijateljstva organizovaće večeras izložbu likovnih radova u holu KIC-a “Budo Tomović”. Izložba pod nazivom “Život romskog naroda” biće otvorena u 18.15 časova.

Bonus video: