Baković: Društvena isključenost Roma neopravdano dugo traje

Zaštitnik je kazao da sva istraživanja kontinuirano potvrđuju da Romi žive na marginama društva, suočavajući se sa zabrinjavajuće visokim stepenom socijalne distance
257 pregleda 0 komentar(a)
Baković, Foto: Boris Pejović
Baković, Foto: Boris Pejović

Društvena isključenost Roma neopravdano dugo traje, što je dovelo do generacijskog siromaštva koje se ne može prevazići bez primjene sistemskih mjera, rekao je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Šućko Baković.

On je podsjetio da su Romi istorijski zapostavljena manjinska nacionalna zajednica, ne samo u Crnoj Gori, već i u evropskom prostoru.

"Izloženi su dugoj i istrajnoj stigmatizaciji i životu na samim marginama društva", kazao je Baković na skupu u parlamentu povodom 8. aprila, Svjetskog dana Roma.

Baković je kazao da sva istraživanja kontinuirano potvrđuju da Romi žive na marginama društva, suočavajući se sa zabrinjavajuće visokim stepenom socijalne distance.

"Istraživanje koje smo sproveli 2018. godine u okviru projekta “Istine i zablude o diskriminaciji” pokazalo je da građani smatraju da su Romi etnička zajednica koja je najizloženija diskriminaciji", rekao je Baković.

On je naglasio da su problemi Roma prvenstveno egzistencijalne prirode i prisutna diskriminacija, kojoj su izloženi u najznačajnijim oblastima društvenog života.

"Prilika je da se zapitamo, ne samo kao društvo, već i svaki građanin, da li smo učinili dovoljno za stvarno i suštinsko uključivanje Roma u naš svakodnevni život. Da li smo učinili dovoljno za njih kao naše sugrađane? Odgovor je nijesmo", ocijenio je Ombudsman.

On je kazao da se mora još posvećenije, zajedničkim planovima i zalaganjima doprinositi da se svaki Rom osjeća prihvaćeno i da živi u uslovima dostojnim čovjeka, koji poštuju urođeno dostojanstvo i autonomiju.

Prema njegovim riječima, ključni problemi koji ometaju, usporavaju ili onemogućavaju društvenu inkluziju Roma, odnose na nizak nivo obrazovanja i stručne osposobljenosti, tešku ekonomsku i socijalnu situaciju.

"To je i neformalno zapošljavanje i vrlo ograničenu ponudu radnih mjesta, nedostatak stalnih izvora prihoda, neriješen pravni status, diskriminaciju i neprihvatanje od šire zajednice", kazao je Baković.

On je rekao da je zalaganjima nadležnih institucija, u poslednjih nekoliko godina, ostvaren je određeni napredak. "Broj Roma na svim nivoima obrazovanja je veći, ali u poređenju sa uključenošću neromske zajednice - nije zadovoljavajući".

"Dosljedna primjena mjera garantovanih mjesta za upis, uz dodjelu stipendija radi snaženja učeničkog i studentskog standard, značajno doprinosi jačanju obrazovnih kapaciteta Roma", kazao je Baković na skupu koji je organizovala nevladina organizacija Mladi Romi.

Nedovoljan nivo obrazovanja, kaže on, usko je povezan sa visokim procentom nezaposlenosti.

"Gotovo svaki drugi Rom je nezaposlen i u ozbiljnom riziku od ekstremnog siromaštva. Ova kategorija stanovništva svoje zaposlenje mahom nalazi u komunalnom sektoru, na održavanju higijene, sakupljanju sekundarnih sirovina i obavljanju teških fizičkih poslova", rekao je Baković.

On je kazao da su Romi u većini slučajeva izolovani od ostatka stanovništva i uglavnom žive u naseljima koja su odvojena od naselja sa neromskim stanovništvom, pa se usljed takve fizičke odvojenosti nastavlja socijalna distanca i isključivanje.

"Iako oblast stanovanja karakterišu određeni pomaci, još veliki broj romskih porodica nema adekvatan smještaj i živi u nelegalnim i nehigijenskim naseljima, bez planske infrastrukture, često bez struje i vode", rekao je Baković.

On je upozorio da romske zajednice nema u političkom odlučivanju.

"Nemaju autentične predstavnike u Skupštini Crne Gore, niti u skupštinama jedinica lokalne samouprave. Zato smo ukazivali na potrebu izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika radi obezbjeđivanja političke participacije po uzoru na druge manjinske nacionalne zajednice", kazao je Baković.

On je pozvao institucije, organizacije i građane da snažnije pokažu da crnogorsko društvo njeguje različitosti i ulaže istinske napore za društvenu integraciju Roma.

"Pokažimo da smo dostigli kvalitet zrelog društva, koje svakog pojedinca prihvata za život u zajednici i čini sve da omogući da živimo - ne jedan pored drugog, već jedan sa drugim. Poštujmo i prihvatajmo različitosti", rekao je Zaštitnik.

Bonus video: