Bošnjak: Čelnici u zdravstvu se "navukli" na "šarene laže" koje plasiraju građanima

Bošnjak je pozvala čelnike da saopšte na osnovu čega su došli do zaključaka o uspješnosti crnogorskog zdravstva. Sumnjivo je, kako je kazala, da ekonomisti ne vole statistiku i da je "očigledno da su potpuno zalutali u zdravstvo".
1948 pregleda 6 komentar(a)
Bošnjak, Foto: Boris Pejović
Bošnjak, Foto: Boris Pejović

Poslanica Demokratskog fronta, Branka Bošnjak, pozvala je čelnike u zdravstvenom sistemu da iznesu podatke po kojima su prije nekoliko dana, povodom Svjetskog dana zdravlja, kazali da je crnogorsko zdravstvo "rame uz rame" sa razvijenim evropskim zemljama.

"Čitajući izjave pojednih čelnika u zdravstvenom sistemu Crne Gore, pitam se da li oni žive neki realan život ili su se toliko „navukli“ na „šarene laže“ koje plasiraju građanima da su počeli da vjeruju u to. Svjetski dan zdravlja dočekaše na ulici za štandovima i ni manje ni više, vrlo drsko se usudiše, bez ijednog konkretnog statističkog podatka i uporednog parametra, da ustvrde da imamo zdravstveni sistem na nivou razvijenih zemalja Evropske unije. Možda su im ono proljećno sunce i nasmijane fitnes instruktorke pomutile razum, pa nijesu svjesni šta izgovaraju", kazala je Bošnjak.

Hrapović: Crnogorsko zdravstvo stoji rame uz rame s razvijenim evropskim zemljama >>>

Bošnjak je pozvala čelnike da saopšte na osnovu čega su došli do zaključaka o uspješnosti crnogorskog zdravstva.

"Gospodo, na osnovu čega to zaključiste? Ne bi loše bilo da nam predočite to malo podrobnije. Dajte broj preventivnih programa, dajte statističke podatke u vezi sa procesom prije, za vrijeme i poslije ispitivanja, statističke podatke o dijagnozama i terapeutskim procedurama, dajte podatke o broju i kvalitetu medicinske opreme kupljene za preventivne i ostale medicinske programe na nivou svih zdravstvenih ustanova u Crne Gore, ne samo u Kliničkom centru. Jer preventivni programi, kad smo već kod njih, kao osnov očuvanja zdravlja, su prije svega namijenjeni primarnom zdravstvu, zar ne? Isto tako bi bilo dobro da nam predočite recimo broj ljekara u protekloj godini edukovanih u Evropi sa evropski priznatim licencama, da vidimo koliko i na nivou obrazovanja kadra ulažete u bolje zdravstvo, jer u suprotnom, svako će više vjerovati svojim očima nego vašim bajkama i hvalospjevima, da smo rame uz rame sa evropski razvijenim zemljama", navodi Bošnjak.

Sumnjivo je, kako je kazala, da ekonomisti ne vole statistiku i da je "očigledno da su potpuno zalutali u zdravstvo".

"Imate li vi ikakvu saradnju sa zemljama Evropske unije na preventivnim programima i poštujete li važeće protokole po kojima se radi u Evropskoj uniji, jer koliko znam, oni promovišu medicinu zasnovanu na dokazima, mjerljivim rezultatima na osnovu ispitivanja i fakata, a ne na praznim riječima i prežvakanim floskulama. Šaljete li i razmjenjujete li stvarne podatke ili bježite od statistike? Izgleda da volite opštu priču i improvizaciju, valjda se to bolje „prima“ kod naroda. Sumnjivo mi, zaista, da ekonomisti ne vole statistiku. Očigledno je da su potpuno zalutali u zdravstvo," kazala je Bošnjak.

Ona je pitala da li je crnogorsko zdravstvo u vrhu, između ostalog, i po "zapuštenim čekaonicama i toaletima u domovima zdravlja":

"Sa čistačicama kojima ste uvalili one metle iz praistorije, gdje niko nikad nije imao priliku da vidi dezinficijens za ruke moždajednom davno na prvom tenderu, a sada ostale samo prazne flašice na zidovima? Dajte nam tačne informacije kako se selektira smeće i medicinski otpad, ne samo špricevi i igle, već kompletno sve. Pa pored ostalog i to da pomenem, da se često upravo u zdravstvenim ustanovama, može vidjeti kako na hodniku ili iz neke kante za smeće viri izvještaj sa dijagnozom i imenom i prezimenom pacijenta, sto je u EU nedopustivo, gospodo! Gdje vam je tajnost podataka? "

Ona je poručila čelnicima u zdravstvu da ne potcjenjuju narod i "njegov zdrav razum".

"Rekoste rame uz rame ste sa razvijenim zemljama Evropske unije, e pa ja ću da vam kažem „sram vas bilo“, ne potcjenjujte ovaj narod i njegov zdrav razum. Ima zemalja EU koje imaju deficit kadra i njihovi ljekari u primarnoj zdravstvenoj zaštiti su preopterećeni, ali to im je jedina boljka koju nadležni priznajui čine napore da se to riješi. Ali je zato oprema sa kojom rade najmodernija, njihove plate su na visokom nivou, kadar uvažen i poštovan, radni prostor adekvatan. A pogledajte naše domove zdravlja na šta liče, posebno pojedini koji su pravo ruglo, za koliku platu rade naši ljekari i medicinsko osoblje, sa kojom opremom, a da ne govorim pod kakvim pritiscima rade. Obiđite Domove zdravlja, ali ne sa najavom, uz fanfare kako ste navikli, već onako neočekivano. Popričajte sa zdravstvenim radnicima bez prisustva direktora i svite, popričajte sa pacijentima koji su u čekaonicama, obiđite prostor, bez najave! Sigurna sam da ćete saznati mnogo toga što ne znate ili ne želite da saznate," kazala je Bošnjak.

Pacijent i zdravstveni radnik su jedno i neraskidivi su, dodaje ona.

"Jedno bez drugog ne postoje, ne funkcionišu. A vi gospodo ovakvim izjavama samo stvarate jaz i okrećete jedne protiv drugih. Pacijentima pričate da su uslovi odlični, da je sve na evropskom nivou, pa se stiče utisak da tu idiličnu sliku eto kvare samo zdravstveni radnici koji su takvim uslovim nezadovoljni i baš zbog toga zabušavaju! Zbog takvih i njima sličnih izjava koje plasirate smo i svjedoci čestih fizičkih napada na zdravstvene radnike. Pogledajte samo atmosferu u kojoj rade ljekari u domu zdravlja na Koniku. To je baš onako, na Evropskom nivou! Gospodo čelnici, 'ajte dajte uporedne podatke, svi ponaosob koji ste sa bine rekli da smo na nivou razvijenih evropskih država, dajte nam mjerljive činjenice i aršine po kojima izmjeriste taj uspjeh koji mi ne vidimo ili podnesite ostavke, onako u kompletu", zaključila je Bošnjak.

Bonus video: