Peković mora da mijenja plan?

„Potrebno je objekat volumetrijski prilagoditi uslovima lokacije u kojima nastaje, kao i neposrednom okruženju, te mediteranskom graditeljskom nasljeđu“, navela je Samardžićeva u obavještenju upućenom „Spencer Hillu“
9564 pregleda 5 komentar(a)
Peković, Foto: Vesko Belojević
Peković, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 09.04.2019. 16:28h

Podgorička kompanija „Spencer & Hill“ košarkaša Nikole Pekovića moraće da izmijeni idejno rješenje, kojim je predvidjela da na mjestu avka-parka i parkinga u okviru hotelskog kompleksa „Mediteran“ izgradi tri kule od po 11 do 15 spratova, uz samu Jadransku magistralu - hotel i depadanse sa apartmanima.

Glavna arhitektica Budve Ana Samardžić zatražila je dopunu i izmjenu idejnog rješenja koje joj je ova kompanija dostavila, a predviđa gradnju novih 40 hiljada kvadrata prostora, objedinjenog u tri odvojene zgrade.

Ukoliko bude realizovana ovakva zamisao Pekovićeve kompanije, kako se može vidjeti na kompjuterskoj animaciji priloženoj uz idejno rješenje, višespratnice će potpuno izmijeniti izgled Bečića.

„Potrebno je objekat volumetrijski prilagoditi uslovima lokacije u kojima nastaje, kao i neposrednom okruženju, te mediteranskom graditeljskom nasljeđu“, navela je Samardžićeva u obavještenju upućenom „Spencer & Hillu“.

Uz naglasak da je detaljnim urbanističkim planom „Bečići“ preporučena spratnost prizemlje i 10 spratova, Samardžićeva je navela da se idejnim rješenjem predviđaju dvije podrumske etaže, suteren, prizemlje i 11 spratova, odnosno 13 spratova, ona je navela da to nije u skladu sa smjernicama iz tekstualne dokumentacije DUP-a “Bečići” za tu lokaciju.

Kako se navodi u idjenom rješenju, koje je dostavila Pekovićeva firma, riječ je o gradnji hotela i depadanasa sa apartmanima.

„Spratnost objekta je od 2Po+S+P+11 do 2Po+S+P+13 kako bi se postigla vizuelna dinamičnost objekta u prostoru zajedno sa objektom depadansa. Osim smještajnih jedinica koje čine dvokrevetne sobe i apartmani, u hotelu su planirani i prateći sadržaji kao što su bar, restoran, kongres, wellnes & spa centar, kozmetički salon, otvoreni i zatvoreni bazen, kazino, teretana. Tu su i pomoćne prostorije za administraciju i osoblje, ekonomski i tehnički sadržaji, garaža. Obezbijeđeno je 56 parking mjesta“, piše u idejnom rješenju. Objekat depadansa, kako se navodi, projektovan je takođe prema kategorizaciji od pet zvjezdica, pri čemu je njegova primarna namjena smještajnog karaktera.

„Spratnost je 4Po+P+15 (četiri podzemne etaže, prizemlje i 15 spratova). Nivo prizemlja, prvog i drugog sprata, planirani su kao poslovni prostori koji bi se mogli koristiti u različite komercijalne svrhe. Sve preostale nadzemne etaže su namijenjene apartmanima. Parkiranje je riješeno u podzemnoj garaži na četiri nivoa sa ukupno 127 parking mjesta“, piše u idejnom rješenju.

Osim gradnje novog hotelsko-apartmanskog kompleksa, Pekovićeva firma je zatražila j rekonstrukciju i dogradnju hotela „Mediteran“, pa bi cijeli kompleks, ukoliko bude sve realizovano, onako kako ova firma želi, bilo izgrađeno ukupno 70 hiljada kvadrata bruto građevinske površine, što je praktično jedana novi grad - Stari grad Budva ima 40 hiljada kvadrata u stambenom i poslovnom dijelu.

Košarkaš je prije godinu i po kupio bečićki hotel „Mediteran“ sa zemljištem za osam i po miliona eura. Peković je, kako su „Vijesti“ ranije objavile, krajem jula 2017. potpisao kupoprodajni ugovor sa stečajnom upravom firme „Maestraltours“ Blaža Dedića, biznismena koga su sprski mediji povezivali sa navodnim narko-bosom Darkom Šarićem.

„Mediteran“ je prvi put na licitaciji bio ponuđen po cijeni od 68 miliona eura i tokom četiri godine, stečajna uprava je čak 16 puta raspisivala oglase za prodaju, ali nije bilo zaintresovanih kupaca, da bi na kraju ponuda Pekovića od 8,5 miliona eura bila prihvaćena.

Peković se prije dvije i po godine vjenčao u ovom hotelu, a vjenčani kum mu je bio dugogodišnji prijatelj Duško Šarić, brat Darka Šarića.

Peković je osim hotela, i vlasnik dvije najpopularnije diskoteke u Crnoj Gori, budvanskog „Top Hilla“ i kotorskog „Maximusa“, koje je takođe, po sopstvenom priznaju kupio nakon što je u firmama koje su njima upravljale bio uveden stečaj.

Bonus video: